Neotkrivena oaza Bosne i Hercegovine: Raj za avanturiste i ljubitelje prirodne ljepote

3
Radiosarajevo.ba

U srcu Nacionalnog parka Una krije se prirodni dragulj – donji tok rijeke Unac. Ova rijeka, koja teče kao ponornica kroz predivne predjele, predstavlja pravo čudo prirode i mjesto koje svakom ljubitelju prirode nudi nezaboravno iskustvo.

Unac, koji izviruje iz Crnog vrela, pruža spektakularan pogled na netaknutu prirodu, dok se lagano kreće prema svom ušću u rijeku Unu. Fascinantno je što u ovom dijelu rijeka povremeno presuši, ostavljajući iza sebe topla jezera prepuna ribe – pravi raj za sve ljubitelje prirodnog svijeta.

Historija ovog područja je jednako zapanjujuća kao i njegova prirodna ljepota. Od prahistorije, donji tok Unca bio je naseljen i aktivno korišten, a brojne gradine smještene na prirodnim uzvisinama svjedoče o životu plemena Sardeati iz ilirskih vremena. Ove historijske ostatke, zajedno s impresivnim prirodnim pejzažima, čine ovu dolinu izuzetno važnim kulturnim i prirodnim naslijeđem.

Sjećanje na Predraga Freda Matića: "Bio je heroj u ratu, ali je heroj ostao i u miru"

Ako ste u potrazi za savršenim mjestom za istraživanje prirode i historije, donji tok Unca u Nacionalnom parku Una je idealna destinacija. Uživajte u čarima rijeke koja mijenja tok, fascinantnim jezerima, i otkrijte hisotriju koja je oblikovala ovu izuzetnu regiju.

Ne propustite priliku da se izgubite u ovoj čarobnoj prirodi i doživite ljepotu koju Bosna i Hercegovina nudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak