Nema zakonskih uslova za finansiranje bh. institucija

Radiosarajevo.ba
Nema zakonskih uslova za finansiranje bh. institucija

Dok god se ne objavi Zakon o budžetu institucija Bosne i Hercegovine za 2011. godinu i međunarodnih obaveza za istu godinu, ne postoje zakonski uslovi niti za finansiranje bh. institucija niti za servisiranje međunarodnih obaveza naše zemlje, koje su zakonima definisane kao sastavni dio gore navedenog zakona.

Ovo je danas saopštilo Ministarstvo finansija i trezora BiH koje smatra kako je „Centralna banka BiH, kao fiskalni agent države, izašla iz okvira svojih zakonskih nadležnosti prilikom vršenja transfera otplate vanjskog duga u razdoblju 9. januar 2012. do danas“. Ministarstvo je navelo kako je zbog neusvajanja datog zakona trenutna budžetska situacija u BiH izuzetno složena i teška.

Istovremeno, kako bi razjasnili različite informacije te, kako je navedeno, uplitanje u nadležnosti Ministarstva, ukazano je na to da Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama BiH propisuje mjere koje ovo ministarstvo poduzima u slučaju obustave servisiranja međunarodnih obaveza. Radi se o mjerama predviđenim samo u slučajevima kada nije ostvareno dovoljno prihoda za servisiranje duga, a ne u trenutnom slučaju nepostojanja zakonskog temelja za isplatu.

„Procedure usvajanja ovog zakona preciziraju da Vijeće ministara BiH, godišnje, usvaja nacrt zakona o budžetu bh. institucija i međunarodnih obaveza i upućuje ga Predsjedništvu BiH, koje potom usvaja prijedlog zakona i upućuje ga Parlamentarnoj skupštini BiH. Dakle, zakonske procedure ne nalažu da se Prijedlog vraća Vijeću ministara BiH, već u ovoj fazi procedure Ministarstvo finansija i trezora BiH samo pruža tehničku pomoć Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH na njihov zahtjev, što je i bila praksa svih ranijih godina“, istaknuto je u saopštenju.

Dalje se pojašnjava kako je Vijeće ministara BiH Nacrt zakona o budžetu bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2011. usvojilo 31. marta prošle godine i isti proslijedilo Predsjedništvu, kojem je Ministarstvo finansija i trezora pružilo tehničku pomoć te dostavilo Prijedlog zakona. Isti je krajem decembra prošle godine usvojen u Parlamentu BiH, ali još nije objavljen u Službenom listu naše zemlje.

„Vijeće ministara BiH je 31. decembra 2011, u skladu sa zaključkom Parlamenta BiH, usvojilo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za razdoblje od januara do marta 2012, koja je objavljena u Službenom listu. Međutim, kako se ta odluka poziva na usvojeni Zakon, može se primjenjivati tek nakon njegove zvanične objave u Službenom listu. U skladu s tim, podsjećamo da su sve institucije dužne da postupaju prema zakonima BiH, te pozivamo sve aktere da u skladu sa nadležnostima osiguraju objavu datog zakona, odnosno da otkoče proces finansiranja međunarodnih obaveza i svih nivoa vlasti u BiH“, precizirano je u saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak