Nema šanse da se lideri dogovore o presudi Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
Nema šanse da se lideri dogovore o presudi Sejdić-Finci

 

Ne vjerujem da postoji čak i teorijska mogućnost da sedam političkih lidera napravi dogovor o presudi "Sejdić-Finci", rekao je Zlatko Lagumdžija, nakon razgovora s evropskim komesarom

„Šest ili sedam političkih lidera koji se dogovaraju o implementaciji presude "Sejdić-Finci", kako sam shvatio svakog dana mijenjaju svoja mišljenja. Možda bismo se mi i mogli dogovoriti ukoliko bismo imali aktivnu ulogu i podršku Evropske komisije, Vijeća Evrope i institucija EU u cjelini“, ocijenio je Lagumdžija.

Po mišljenju predsjednika SDP-a BiH, javlja TVSA, rješenje je jednostavno – realizacija nedavnog političkog dogovora iz Brisela. Lagumdžija smatra da bi se taj dogovor ipak mogao provesti ako bi se danas usaglasili neki tehnički detalji.

Lagumdžija predlaže ili da se implementira taj dogovor ili da se Bosna i Hercegovina vrati na model u Parlamentu BiH koji već postoji.

„Jednostavno u Parlamentu BiH izbrisati etničku denominaciju kod izbora triju članova Predsjedništva BiH. Što znači po modelu da se jedan član Predsjedništva BiH bira iz RS-a a dva iz Federacije BiH“, rekao je Zlatko Lagumdžija, nakon razgovora s evropskim komesarom Štefanom Fueleom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak