Nema pomirenja bez rasvjetljavanja zločina

Radiosarajevo.ba
Nema pomirenja bez rasvjetljavanja zločina


Sramotni politički pritisak Skupštine Kantona Sarajevo na rad Tužilaštva BiH u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad nebošnjacima na području Hadžića, osudila je i Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Kao organizacija-nosilac brojnih projekata koji su se bavili suočavanjem s prošlošću, ratnim zločinima i slučajevima teških kršenja ljudskih prava iz rata u Bosni i Hercegovini 1992 – 1995, Inicijativa poziva javnost na punu podršku Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine pri njihovom radu na utvrđivanju činjenica i procesuiranju odgovornih.

„Kao aktivistička mreža koja okuplja građane i građanke iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te uzimajući u obzir da su među stotinama mladih ljudi koji su učestvovali u našim aktivnostima, brojni oni koji su unatoč ličnim tragedijama pružili ruku pomirenja, smatramo da je nužno reagirati na posljednje pritiske koje je Skupština Kantona Sarajevo usmjerila prema institucijama pravosuđa“, stoji u saopštenju Inicijative.

Ova organizacija traži od lidera političkih partija čiji su zastupnici osudili hapšenja šest ključnih osoba iz ratnog perioda u Hadžićima, da podastru javnost argumente po osnovu kojih se dovodi u sumnju rad istražnih organa.

Inicijativa, također,od lidera traži da „daju bezrezervnu podršku utvrđivanju istine o zločinima koji su počinjeni u Hadžićima, kao i na svim drugim mjestima stradanja u Bosni i Hercegovini. Pozivamo građane i građanke da pokažu razumijevanje, dokažu zrelost u procesu suočavanju sa prošlošću, te zaštite dostojanstvo svake žrtve.“

U svom saopštenju, ova organizacija podsjeća da puno pomirenje ne može biti ostvareno dok se svi slučajevi ratnih zločina uspješno ne riješe.


VEZANO

Ne želim finansirati odbranu osumnjičenih za ratne zločine!
Sarajevsko breme kolektivne odgovornosti


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak