Nema masovnijih zahtjeva za evakuacijom iz Sirije

Radiosarajevo.ba
Nema masovnijih zahtjeva za evakuacijom iz Sirije
Fena načelnik ureda Ministarstva vanjskih poslova BiH za odnose s javnošću Nebojša Regoje.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno, diplomatsko-konzularna predstavništva intenzivno rade na pripremama u slučaju masovnijih zahtjeva za evakuacijom

On  je potvrdio da je Ministarstvo zaprimilo nekoliko pojedinačnih zahtjeva za napuštanje Sirije, ali o detaljima nije želio govoriti jer je, kako je rekao, riječ o individualnim aranžmanima:

"U skladu s planom djelovanja, Ministarstvo vanjskih poslova BiH trenutno provodi aktivnosti na osiguravanju određenog prihvata bh. državljana u tranzitnim zemljama, a do transporta u BiH, odnosno, na željene lokacije. Po ovom pitanju surađivat ćemo s međunarodnim i lokalnim humanitarnim organizacijama."

Prema nezvaničnim informacijama, iz Sirije je u Tursku izbjeglo oko 50.000 ljudi, dok je u Jordanu oko 150.000 izbjeglica iz Sirije. 

"Među registriranim izbjeglicama za sada nema državljana BiH. Naše ambasade u Ankari i Ammanu su u stalnom kontaktu s nadležnim organima", potvrdio je Regoje. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak