Nema dokaza o procesuiranju Dodika

Radiosarajevo.ba
Nema dokaza o procesuiranju Dodika

Specijalno tužilaštvo donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv Milorada Dodika, Mladena Lazendića, Nedeljka Čubrilovića, Fatime Fatibegović, Milenka Dakića, Aleksandra Džombića i Dragana Davidovića, provedene po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jer, kako je saopćeno, nema dovoljno dokaza da su učinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja. 

Naredbom o provođenju istrage koju je donijelo Tužilaštvo BiH osumnjičenima se stavlja na teret da su u namjeri da drugome pribave imovinsku korist i istovremeno naneštu štetu budžetu Republike Srpske, iskoristili svoje položaje i ovlašćenja i svojim radnjama, prilikom izgradnje autoputa Banja Luka - Gradiška, administrativnog sjedišta Vlade Republike Srpske, izgradnje zgrade RTV doma Radio - televizije Republike Srpske, te kupovine stambeno -poslovnog objekta u Banjoj Luci u ulici Mladena Stojanovića, omogućili pribavljanje imovinske koristi privrednom društvu „Integral inženjering „ d.o.o. Laktaši u višemilionskom iznosu, te za isti iznos oštetili budžet RS-a, saopćeno je iz Specijalnog tužilaštva RS-a. 

Radi podsjećanja, još u februaru 2009. u pojedinim medijima pojavila se informacija da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv tada premijera Milorada Dodika, nekoliko ministara i osoba iz poslovnog miljea RS-a zbog sumnje da su nanijeli štetu budžetima BiH i RS-a od 145 miliona KM.

U toj informaciji, koja se poziva na izvore bliske Tužilaštvu BiH, navodi se da je SIPA provela istragu u vezi s određenim građevinskim projektima u RS-u i utvrdila da su Vlada i određene entitetske institucije počinile nezakonite radnje u realizaciji tih projekata.

Krivična prijava je tada dostavljena Tužilaštvu BiH, a u njoj se navodi da je "učinjeno više krivičnih djela organizovanog kriminala, pranja novca, kao i zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, čime su budžeti RS-a i BiH oštećeni za 145 miliona KM".

Krivična prijava podnijeta je protiv 11 osoba, koje se sumnjiče za "udruživanje u zločinačku organizaciju s premijerom Miloradom Dodikom na čelu".

Godinu dana ranije SIPA je izuzela iz Vlade RS-a dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju njene nove zgrade. 

Sve je na kraju dostavljeno Specijalnom tužilaštvu RS-a koje je zaključilo da nema dovoljno dokaza da su spomenute osobe učinile krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak