Neispunjene obaveze iz 'Mape puta'

Radiosarajevo.ba
Neispunjene obaveze iz 'Mape puta'

Bosna i Hercegovina još nije ispunila sve obaveze koje je dala prilikom dobijanja vizne liberalizacije, zbog čega pojedine zemlje EU kroz svoje ambasade u Sarajevu vrše pritisak na bh. institucije da ispune ono što su se dogovorili, pišu Nezavisne.

Jedan od važnijih uslova koji još uvijek nije ispunjen je uspostavljanje servera za razmjenu policijskih informacija. Andy McGuffie, portparol Delegacije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU, jučer je izjavio da BiH mora preduzeti snažne napore za ispunjenje "mape puta" vizne liberalizacije.

"Važno je da budu ispunjeni uslovi u vezi sa viznom liberalizacijom. Zabilježili smo korake preduzete u usvajanju Pravilnika Agencije za borbu protiv korupcije. To treba stupiti na snagu, a naročito oglašavanje radnih mjesta u Agenciji. Treba da vidimo puno funkcionisanje sistema razmjene podataka između policije i tužilaštava", rekao je McGuffie.

Čija nadležnost?

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, u čijoj nadležnosti je server za razmjenu informacija, smatra da je server u nadležnosti Ministarstva bezbjednosti BiH. Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva bezbjednosti, pak kaže da je pitanje servera u nadležnosti Direkcije i da bi oni trebalo da daju odgovor u kojoj je to fazi.

"Server je nabavila Evropska komisija i on je sad u testnoj fazi. To je složen uređaj i ne može se samo uključiti i da sve odmah profunkcioniše. Potrebno je određeno vrijeme, ali smatramo da je to moguće brzo riješiti", rekao je on za Nezavisne.

Veći problem lažni azilanti

Prema Ministarstvu bezbjednosti, probijanje rokova i neispunjavanje obaveza je sada manja briga od zabrinjavajućeg porasta broja lažnih azilanata iz BiH u EU. U izvještaju o stanju vizne liberalizacije iz juna navedeno da je u prva tri mjeseca broj lažnih azilanata iz BiH u EU porastao za 261 posto. Dautbašić je rekao da je iz Švedske protjerano oko stotinak lažnih azilanata iz BiH, i da je uskoro moguće očekivati još hiljadu.

On je dodao da se o ljudima protjeranim iz Švedske uglavnom radi o stanovnicima iz okoline Zvornika i Kalesije, te da su u Švedsku otputovali tokom ljeta putem agencija iz Srbije.

Dautbašić je dodao i da bezvizni režim u BiH nije ugrožen, niti postoji realna mogućnost da bude ukinut.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak