Nećemo odustati od zahtjeva za smjenu Lagumdžije

Radiosarajevo.ba
Nećemo odustati od zahtjeva za smjenu Lagumdžije


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik večeras je u intervjuu  za RTRS izjavio kako "neće odustati od zahtjeva za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, te da u tome očekuje podršku i drugih političkih stranaka iz RS-a".

Ukoliko se nastavi politika nepitanja Republike Srpske, kazao je Dodik, "mi nemamo šta da čekamo, ovaj narod nema šta da čeka".

On je rekao kako je prilikom glasanja o rezoluciji UN-a o Siriji zaobiđen stav  člana Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojše Radmanovića, što je  još jedno zaobilaženje  RS "koje se neće praštati".

"Na ovom pitanju ne može se praviti kompromis, na ovom pitanju nema izlaza, izlaz je jedino da se ovo razriješi", kazao je Dodik i dodao da se to mora riješiti na način da se pojača odgovornost za neustavno ponašanje.

U nastavku  je Dodik ponovio svoje već poznate stavove o neodrživosti Bosne i Hercegovine i Federacije, uz opasku da je Federacija za njega "veće inostranstvo, od bilo kojeg drugog inostranstva".

"Bosna i Hercegovina je okov za Republiku Srpsku, i jedino Republika Srpska može opstati samostalno, Federacije ne može  postojati samostalno, a ne može ni Bosna i Hercegovina", rekao je Dodik.

On  kaže  kako ga problemi Federacije ne zanimaju, ne želi da se miješa u to, ali isto tako "nemaju šta da pričaju iz Sarajeva i Federacije o pitanjima Republike Srpske".

On je negirao postojanje crnogorskih Srba, bosanskih Srba, hrvatskih Srba i još "ko zna kojih Srba"  i rekao da on nije bosanski Srbin, jer postoji samo jedan narod -Srbi.

Zbog toga je, smatra Dodik, potrebno stvaranje zajedničke srpske politike  u regionu, te je najavio da će pitanje zaštite srpskog interesa u regionu biti tema  njegovog sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u septembru u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak