'Ne želim da mi dijete govori kao Hrvat!'

Radiosarajevo.ba
'Ne želim da mi dijete govori kao Hrvat!'

Malo ljudi može reći kako u djetinjstvu nije sakupljalo samoljepljive sličice omiljenih fudbalera uoči svjetskih ili evropskih fudbalskih prvenstava. I baš su te iste sličice igrača koji nastupaju na EURU 2012. izazvale veliki incident u BiH.

Naime, učenicima jedne osnovne banjalučke škole dijeljeni su albumi i sličice fudbalera, na što su roditelji pobjesnili jer se sve to događalo u samoj školi iz njihovih leđa.

Smatraju kako je to potez s kojim će navući njihovu djecu na daljnju kupovinu, što je veliki pritisak na njih i njihove džepove.

No, da stvar bude gora, istim se tim roditeljima ne sviđa što je album hrvatskog izdanja, odnosno na hrvatskom jeziku.

"To je hrvatsko izdanje i ne želim da mi dijete govori kao Hrvat, ne želim da govori 'izbornik reprezentacije'", istaknuo je jedan od bijesnih roditelja za srpski Mondo.rs, prenosi Net.hr.


(24sata.hr)

A nije ovo prvi put da je jezik kamen spoticanja na ovim prostorima. Titlovanje srpskih filmova na hrvatski jezik i obratno, pravilo je koje se nameće i oko kojeg se svađaju u obje nam susjedne zemlje.

Mi vas podsjećamo i na slučaj kada su se, prije dvije godine, Srbijanci uzrujali zbog toga što na njihovo tržište stižu uglavnom crtaći sinhronizovani na hrvatski jezik, pa djeca počinju koristiti izraze poput 'tatek', 'nazočno' ili 'glazba'.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak