'Ne impresionira me mjesto ministra sigurnosti'

Radiosarajevo.ba
'Ne impresionira me mjesto ministra sigurnosti'

Radio Federacije Bosne i Hercegovine objavio je polusatni intervju s liderom Saveza za bolju budućnost BiH, Fahrudinom Radončićem. Radončić je, između ostalog, u intervjuu govorio o sukobu na relaciji Dodik-Lagumdžija, o teorijama zavjere i bošnjačkim fildžan državama, o poreznim dužnicima u Federaciji BiH, ali i kako ga mjesto ministra sigurnosti ne impresionira. On smatra i da je Komšiću mjesto u bh. političkom životu...
Vjerujete li u nezavisnost pravosuđa?
- Da!

Portal Radiosarajevo.ba prenosi najzanimljivije dijelove intervjua:

Ovih dana svjedoci smo otvorenog sukoba na relaciji Dodik -  Lagumdžija, i to zbog glasanja BiH za UN rezoluciju o Siriji. Sukob, kako tvrde u Banjoj Luci, samo je unaprijed planirana i montirana politička trgovina, ili je u pozadini cijele ove priče pozicioniranje moći na relaciji između SDP-a i SNSD-a?

Teorije zavjere

- Od svega toga ima ponešto. Činjenica je da Dodik hoće u vanjskoj politici da od Republike Srpske napravi unutrašnji faktor i da to bude država u državi, koja će se morati pitati za vanjsku politiku, što je nedopustivo, jer mi imamo Predsjedništvo, koje vodi vanjsku politiku, i MVP. To su predizborne petarde koje odgovaraju svima koji su na vlasti. Zašto SDA toliko priča o Lagumdžiji, Siriji, ili Dodik? Pa, SDA ima 40 općinskih načelnika, Dodik ima još toliko. Njima ne odgovara da građani kažu: E, hajde da uoči lokalnih izbora pričamo o tome šta je konkretno svaki načelnik obećao prije četiri godine i šta nije uradio za svoj grad, nego hajmo pričati o velikoj svjetskoj politici ili Siriji...

Dodik je rekao da su upravo zbog ovog sukoba suspendirani svi dogovori šestorke. Najavio je i podnošenje krivične prijave protiv Lagumdžije, kako on kaže, zbog kršenja Ustava. A s druge strane, Lagumdžija je najavio da će on suspendirati ono što on smatra da treba. U čijim je rukama u ovom trenutku sudbina šestorke?


Sastanak šestorke

- U rukama svih onih koji znaju da evropski put nema alternative. Mi možemo da se bavimo teorijama zavjere, da kažemo da gospodinu Tihiću ne odgovara šestorka i evropski put, jer neko mašta o bošnjačkoj fildžan-državi i Bošnjačkom saboru iz 1993, gdje će se BiH raspasti, a bit će krivi Srbi i Hrvati, da možda Dodiku odgovara da zbog velikih trgovačkih poslova s Rusijom uspori evropski put BiH... Pa, isti Milorad Dodik govorio je da on nije biro za zapošljavanje i da nije tu da traži posao za gospodina Lagumdžiju i da mu ni po koju cijenu Srbi neće dozvoliti mjesto ministra vanjskih poslova, pa je kasnije to sve uradio kao da ništa nije nikada ni rekao.

Rješavanje pitanja "Sejdić - Finci" za evropski put BiH dovedeno je u vrh prioriteta. Gospodine Radončiću, zašto smatrate korektnim prijedlog rješenja Lagumdžije i Čovića?

- Kao SBB ćemo ponuditi svoj koncept. Zbog pojašnjenja javnosti i dezinformacija koje SDA širi, da smo mi, tobože, potpisali nekakav sporazum sa Čovićem i Ljubićem, kao SBB mi ništa nismo potpisali. Dat ćemo svoj stranački koncept i dopune rješavanja te presude. (...) Mi to trebamo uraditi do kraja ovog mjeseca. Pokušaj rješavanja hrvatskog pitanja treba ohrabriti. Zašto? Mi imamo situaciju u kojoj Bošnjaci šute kao zaliveni. Dva puta smo kao Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva. Nismo dozvoljavali da Hrvat bude predsjednik Vijeća ministara. Potpuno su ih SDA i SDP izbacili iz Federalne vlade kao legitimne izborne pobjednike.


Živko Budimir

Prema Vašem mišljenju, kada i kako će biti završena rekonstrukcija federalne vlasti?
- Vjerujem da ćemo svi biti pametniji nakon kraja ovog mjeseca kada ustavni sudovi riješe nekoliko predmeta koji se po tom pitanju nalaze pred njima.

Taj narod ima svoje političke veze i zaštitnike u EU. EU vrši pritisak, osim samih Hrvata, da Bošnjaci korektno riješe hrvatsko pitanje. Zašto bi Živko Budimir sa 1.500 glasova bio legitimni predstavnik Hrvata, a ne jedna politička stranka koja osvoji 106.000? U tom smislu, svaki korak koji rješava pitanje prestanka majoriziranja Hrvata od strane Bošnjaka, za nas je dobrodošao.

Koliko je izvjesno da postanete ministar sigurnosti BiH i kada?

- Mjesto ministra sigurnosti nešto je što mene zaista ne impresionira. To je kao potencijalna kandidatura posljedica Lagumdžijinog stava koji ima svoje političko opravdanje: da najjače ličnosti u strankama uđu u izvršnu državnu vlast i time mi kao Bošnjaci pokažemo da nam je zaista stalo do BiH. I, pored ostalog, tako se kadrovski izbalansiramo u Vijeću ministara. Vi u Vijeću ministara imate gospodina Špirića i Novića koji su par excellence političari. Vrlo moćne persone. Ali, imate i jednog Ahmetovića, koji objektivno s njima ne može da se nosi. (...) za mene je mnogo važnije da mi, kao SBB, nakon konstituisanja vlasti, u Federalnoj vladi dobijemo mjesto ministra energije, rudarstva i industrije nego policije. Na tom mjestu možemo  uraditi mnogo više za svoj narod.

Komšić je šest godina u vrhu


Željko Komšić

Spomenuli ste velike javne kompanije, na računima povlaštenih velikih kompanija u BiH zaista su veliki novci. Zašto je do sada Uprava za indirektno oporezivanje BiH krila PDV dužnike?

- Vi znate da smo mi kao zemlja stavljeni na prvo neslavno mjesto u evropi po sistemskoj korupciji. Neko je to omogućio da firme duguju dvije milijarde KM poreza. S tim smo mogli autoput napraviti. (...) Ja ne bih krivio čelne ljude ni iz Porezne uprave FBiH niti iz Uprave za indirektno oporezivanje. Vlast koja traje 17 godina nije napravila zakonske preduslove da porezni dug bude javan. Bitno je da naučimo ljude da ne smiju dugovati porez. A, drugo, vi kao biznismen nećete raditi s firmom kada na internetu vidite da duguje porez, odmah ćete je otpisati, i to je dvostruko korisno.

Špelikulira se o osnivanju eventualno nove stranke u BiH, s Komšićem na čelu?

- Politički pluralizam takav je da svako ima pravo da formira stranku. Komšić je šest godina u vrhu državne vlasti i kao takav ima dio svojih pristalica. Ovdje je ključ hoće li on imati političke snage, a prije toga političke želje, da se bavi eventualnim amputiranjem pojedinih kantonalnih, federalnih i državnih poslanika iz SDP-a ili će se odlučiti da se bavi novim političkim projektom. (...) Mislim da bi bilo dobro da on bude prisutan u političkom životu BiH nezavisno od toga na koji način.

Intervju pročitajte na portalu Dnevnog avaza, ili poslušajte u videu:

Fahrudin Radončić za RFBiH by webavaz

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak