'Ne dopuštamo organizovanje izbora za Dodika'

Radiosarajevo.ba
'Ne dopuštamo organizovanje izbora za Dodika'


Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" najoštrije osuđuje današnju odluku Centralne izborne komisije Bosne i Herecgovine (CIKBiH) da odgodi donošenje odluke o žalbi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Koalicije za Republiku Srpsku na rezultat izbora u Srebrenici, saopćeno je iz ove inicijative.

„Ukoliko je riječ o pokušaju da se na bilo koji način dovedu u pitanje rezultati izbora za načelnika i Skupštine Opštine Srebrenica, onima koji stoje iza ove odluke poručujemo da preživjeli genocida neće pristati na to i neće dopustiti da daju legitimitet onima koji milione maraka poreskih obveznika i dalje ulažu u negiranje genocida.“

U saopćenju se navodi da je očigledno da je ova odluka CIK-a rezultat bjesomučnog pritiska Milorada Dodika na to državno tijelo, odnosno pravosuđe BiH. „Podsjećamo javnost da je CIK do sada već dva puta preispitao sve navode iz žalbi i odbacio ih kao nedopuštene u skladu sa članom 2.10. Izbornog zakona BiH.“

Dodaje se da daljnje odgađanje konačne potvrde izbornih rezultata u Srebrenici predstavlja čin pravosudnog zlostavljanja i uskraćivanja prava građanima Srebrenice na funkcionalnu opštinsku administraciju, odnosno napad na pravo nesrba u RS-u da biraju i budu birani.

Organizacije koje su okupljene u Inicijativi "Glasaću za Srebrenicu", ističe se, neće dopustiti da Branko Petrić, koji je u trećem i "nezakonitom mandatu" na čelu CIK-a, uvede praksu da se izbori u BiH ponavljaju sve dok SNSD, odnosno Dodik, ne pobijedi.

'Poduzet ćemo sve mjere!'

Iz Inicijative najavljuju da će poduzeti sve mjere, uključujući i javni i organizirani bojkot izbora, kako volja preživjelih žrtava genocida ne bi bila smokvin list politici negiranja genocida u Srebrenici.

Na koncu, poručujemo onima koji će bez sumnje nastaviti da vrše pritisak i na CIK i na Sud BiH, odnosno Apelaciono vijeće, da nas neće obeshrabriti i da će organizacije okupljene u Inicijativi "Glasaću za Srebrenicu", i druge nevladine organizacije koje su do sada pokazale interes da se priključe, nastaviti s pripremama za organizaciju masovne registracije povratnika, prognanika, interno raseljenih lica i izbjeglica za opće izbore 2014. koja će započeti već od početka iduće godine.“

Dodaje se da Milorad Dodik mora računati da je ova generacija trajno opredijeljena da na zakonit i demokratski način pokaže šta misli o genocidu kao načinu ostvarivanja većine u našoj zemlji. „Kada je riječ o izborima u Srebrenici, građani Srebrenice su bili strpljivi prethodnih šest mjeseci i strpićemo se i do iduće sedmice do konačne potvrde zakonite, legitimne i uvjerljive pobjede Ćamila Durakovića i političkih partija koje ne poriču genocid.“

Saopćenje su potpisali: Asocijacija studenata Srebrenice, NVO "Srebreničke majke", NVO "Žene Srebrenice", NVO "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", Organizacija RVI Srebrenica, NVO Patriotska liga Srebrenica, NVO Omladinski centar Sućeska, NVO Sjaj Srebrenica, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca opštine Srebrenica, Organizacija demobilisanih boraca opštine Srebrenica Organizacija dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan, NVO Svjetlost Srebrenica, NVO "Prosvjetitelji" Srebrenica, Ogranizacija preživjelih Marša smrti 1995, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak