Navijači Sarajeva osuđeni na 3 godine i 11 mjeseci

Radiosarajevo.ba
Navijači Sarajeva osuđeni na 3 godine i 11 mjeseci

Općinski sud u Širokom Brijegu izrekao je presudu jedanaestorici navijača FK Sarajevo koji su optuženi za učestvovanje u neredima 4. oktobra 2009. ispred stadiona Pecara, prije utakmice Široki Brijeg - Sarajevo.

Faruk Džanko je oslobođen optužbi, dok su preostaloj desetorici navijača izrečene kazne od tri do deset mjeseci zatvora, odnosno ukupno tri godine i 11 mjeseci zatvora.

Edin Turkić i Adis Ahmetagić su kažnjeni s po četiri mjeseca zatvora, Edis Memić, Muhamed Grbo, Zlatan Gačić, Vedad Zubetljak i Mirza Šiljković s po tri, Aldin Popara s pet, Mirza Sokolović s deset i Zlatan Husić s devet mjeseci zatvora.

Podsjećamo, protiv jedanaest  navijača FK Sarajevo početkom 2011. godine podignuta je optužnica zbog nereda koji su se dogodili 4. oktobra 2009. godine uoči utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva.

Navijači se terete za učestvovanje u grupi koja je počinila paljevine, napad na benzinsku stanicu, uništavala imovinu, te počinila druga teška kaznena djela.

Advokati optuženih su 16. novembra istakli kako Tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode iz optužnice, te su zatražili oslobađajuće presude.

Podsjećamo i to da je u neredima ubijen Vedran Puljić, navijač Sarajeva, te da dvije godine nakon ubistva taj slučaj nije riješen, a da se njegov ubica nalazi na slobodi.

Oliver Knezović, glavni osumnjićeni za Puljićevo ubistvo, sam se predao policiji. Ipak, Knezović je nedugo zatim uspio pobjeći iz policije te pobjeći u Hrvatsku. Za njegovo puštanje na slobodu optuženi su policajci Marinko Barbarić i Ivan Barić.

Vezano:
Istina za Vedrana!
Knezović pušten na slobodu
Dnevni list: Knezović sa vatrenim oružjem? (FOTO)
Uhapšen policajac osumnjičen za ubistvo Vedrana Puljića
Potjernica za Knezovićem, osam policajaca pod istragom
Protesti navijača širom BiH
Nacrt zakona o sprečavanju nereda na sportskim terenima čeka 5 godina
Šta se desilo u Širokom Brijegu?
N/FSBiH: Hitno usvojiti Zakon o sprečavanju nereda
Protesti navijača Sarajeva zbog ubistva Vedrana Puljića
Hajrudin Šuman za RadioSarajevo: Naši navijači nisu počeli nerede
Poginuo navijač F.K. Sarajevo
Priopćenje za javnost NK Široki Brijeg
FMUP o neredima u Širokom Brijegu
N/FSBiH: Hitno usvojiti Zakon o sprečavanju nereda
Federalno ministarstvo sporta traži prekid takmičenja u Premijer ligi BiH

Reakcije na ubojstvo Vedrana Puljića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak