Nastavljeno suđenje Kornjači

Radiosarajevo.ba
Nastavljeno suđenje Kornjači

U nastavku suđenja Milunu Kornjači za zločine počinjene u Čajniču, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako su ga sredinom maja 1992. godine uhapsili Veljo i Duško Tadić, za koje je rekao da su bili pripadnici paravojne jedinice koju je vodio optuženi, prenosi Fena.

Sulejman Homoraš je kazao da je bezbjedonosna situacija u Čajniču za nesrpsko stanovništvo bila "iznimno loša" već od kraja 1991. godine, te da su u aprilu i maju 1992. počela "hapšenja i privođenja Bošnjaka".

"Mene su 17. maja, u nedjelju, uhapsili. Tu su bili Veljo i Duško Tadić, Milunova ekipa za hapšenje. Odveli su me ka vojnom odsjeku, a onda u logor na Mostinu. Neljudski su se ponašali prema nama. U logoru sam vidio ženinog brata Hajrudina Trgu i još oko 35 ljudi", prisjetio se Homoraš.

Prema njegovom iskazu, uslovi na Mostini su bili iznimno loši, a zatočenici su imali vidljive masnice.

Ovaj svjedok je ispričao da je narednog dana, 18. maja 1992. godine, pušten sa Mostine, te da je dva dana kasnije napustio Čajniče.

Rekao je da je tek u izbjeglištvu saznao da je tih dana na Mostini izvršen "masakr", u kojem je učestvovao i Duško Tadić.

Kornjaču, bivšeg komandanta paravojne jedinice Plavi orlovi, Tužilaštvo BiH tereti za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

Za zločine u Čajniču pred Sudom BiH se u odvojenom postupku sudi Dušku Tadiću, bivšem pripadniku paravojne formacije Plavi orlovi, i Miloradu Živkoviću, nekadašnjem načelniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) Čajniče.

Homoraš je dodao da je, po njegovom mišljenju, optuženi Kornjača, kojeg je prepoznao u sudnici, bio odgovoran za "sve što se dešavalo u Mostini".

Svjedok je rekao da je među ubijenima na Mostini 19. maja 1992. godine bio i brat njegove supruge Hajrudin Trgo.

Prema iskazu svjedoka, optuženi Milun Kornjača je već od kraja 1991. "hodao gradom u uniformi i naoružan", prenosi BIRN -Justice Report.

Suđenje Milunu Kornjači bit će nastavljeno u ponedjeljak, 9. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak