Nastavljena potraga za Draganom Paravinjom

Radiosarajevo.ba
Nastavljena potraga za Draganom Paravinjom

Srbačka policija otkrila je da se Dragan Paravinja, za koga se u Hrvatskoj sumnja da je povezan sa nestankom sedamnaestogodišnje Antonije Bilić kod Drniša, nalazi na području Donjih Srđevića i u toku je potraga za njim.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je sinoć medijima da policija u okolici Srpca, uz pomoć helikoptera i pasa tragača, traga za Draganom Paravinjom, s kojim hrvatska policija želi obaviti informativni razgovor zbog nestanka maloljetne Antonije Bilić.

"U toku je opsežna i ozbiljna pretraga terena. Nadam se da ćemo uspjeti locirati tu osobu", kazao je Čađo, koji se i nalazi na području sela Donji Srđevići, gdje je Paravinja lociran. Čađo je rekao da policija provodi potragu uz pomoć helikoptera i pasa tragača. Dodao je da je teren na kojem se traga šumovit, brežujkast, ali vjeruje da su na dobrom putu.

Čađo je potvrdio da je policija uhapsila njegovu suprugu Mirjanu koja je odvedena na kriminalističku obradu u policijsku stanicu Srbac, a kako navode mediji pored njegove supruge priveden je i Paravinjin ujak Jakov Vidović.

Potraga za odbjeglim 43-godišnjim vozačem, u šumi na obroncima planine Motajice kod Srpca u Republici Srpskoj se nastavila cijelu noć.

Za šta se tereti Dragan Paravinja

Potsjetimo, Paravinja je navodno vozio kamion zagrebačkih oznaka u koji se navodno ukrcala 17-godišnja Drnišanka Antonija Bilić kojoj se od 7. juna izgubio svaki trag. Međutim, u hrvatskom MUP-u su kazali da Paravinja nije osumnjičen, već da im je ključna osoba za daljnji smjer kriminalističkog istraživanja. Tek se nalazima vještačenja tragova, izuzetih iz spornog kamiona koji je navodno vozio Paravinja, može utvrditi je li on osumnjičen za nestanak Antonije Bilić.

Za Paravinjom su u BiH i Srbiji raspisane potjernice zbog silovanja i pokušaja silovanja. U RS-u se tereti za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2005. godine i za njim je sud na Sokocu raspisao centralnu potjernicu. Paravinja je u Srbiji osuđen zbog silovanja i pokušaja silovanja počinjenjih 2004. godine, a budući da je nedostupan tamošnjim vlastima, za njim je raspisana međunarodna potjernica. Republika Srpska za njim također traga zbog silovanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak