Nastavak rješavanja slučaja 'Sejdić - Finci'

Radiosarajevo.ba
Nastavak rješavanja slučaja 'Sejdić - Finci'

Na sjednici Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci" protiv Bosne i Hercegovine, održanoj danas, predstavnici šest političkih partija su prezentirali prijedloge i stranačka viđenja načina na koje se može implementirati presudu Evropskog suda za ljudska prava.

Prijedlog SDPBiH je prezentirao Saša Magazinović, SDA Šefik Džaferović, SDS-a Borislav Bojić, SBiH Beriz Belkić, HDZ 1990 Božo Ljubić i HSPBiH Zvonko Jurišić.

Prijedlozi su se u najvećoj mjeri odnosili na odredbe Ustava Bosne i Hercegovine za koje je presudom iz Strazbura utvrđeno da su diskriminirajuće i u suprotnosti s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, i njenim protokolima.

U skladu s ranije usvojenim planom rada Privremene komisije, o prijedlozima danas nije vođena rasprava, jer će, kako je naglasio i predsjedavajući Privremene zajedničke komisije Šefik Džaferović, period između 5. i 20. novembra, biti iskorišten za međustranačke konsultacije i usaglašavanja različitih viđenja implementacije presude.

Za sutra je najavljeno da će nove prijedloge prezentirati sedam stranaka: SBBBiH (Ismeta Dervoz), NSRzB (Mladen Ivanković Lijanović), PDP (Vesna Krstović- Spremo), DNS (Petar Kunić), DNZBiH (Nermin Purić), HDZBiH (Borjana Krišto) i SNSD (Krstan Simić), saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak