Nastavak prekinute sjednice skupštine KS-a

Radiosarajevo.ba
Nastavak prekinute sjednice skupštine KS-a

Nacrt zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Kantona Sarajevo (KS) na dnevnom redu je nastavka prekinute sjednice kantonalne Skupštine, koja je zakazana za ponedjeljak, 5. marta.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a, Muhamed Budimlić, prije prekida sjednice, predložio je da se ovaj zakon razmatra u formi prijedloga po hitnom postupku budući da je zakon trebao biti donesen još 2010. godine, te se već uveliko kasni s njegovim donošenjem.

Pojasnio je da u početku nije postojala saglasnost sa Sindikatom policije, dok su u konačnoj izradi zakona učestvovali policijski službenici te potcrtao da bi se ovim zakonom trebalo umanjiti pokretanje procesa i tužbi protiv KS-a.

Zastupnici u Skupštini nisu podržali ovaj stav obrazlažući to činjenicom da ne postoji saglasnost Sindikata policije s tekstom predloženog zakona te da bi bilo bolje da se zakon razmatra po redovnoj proceduri kada bi bila organizirana i javna rasprava u trajanju od 15 do 30 dana.

U ovakvom stavu bili su složni zastupnici iz Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Stranke za BiH, Socijaldemokratske unije BiH, Bosanskohercegovačke patriotske stranke te samostalna zastupnica Mira Jurić, a zastupnici Socijaldemokratske partije BiH i Narodne stranke Radom za boljitak su podržali Budimlićev prijedlog.

Na dnevnom redu nastavka sjednice je još nekoliko zakonskih rješenja kao i prijedlozi odluka o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja 11 javnih ustanova iz oblasti zdravstva, te programi rada 14 ustanova iz oblasti kulture za 2012. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak