Naša stranka vs. SDP (i obrnuto)

Radiosarajevo.ba
Naša stranka vs. SDP (i obrnuto)

Karikatura: Midhat Ajanović

Reakcije izazvane raskidom partnerskih odnosa SDP-a i Naše stranke u Sarajevu stižu i danas. Saopćenje Naše stranke prenosimo u cjelosti.

Naša stranka: 'SDP prikriva svoja partnerstva sa nacionalistima'


Naša stranka smatra da SDP-ovo višegodišnje „izražavanje spremnosti“ u borbi protiv nacionalizma i posljedica nacionalizma u našoj zemlji: korupcije, pljačkaške privatizacije i privredne stagnacije nije dovoljno i da SDP ne može svojim „izražavanjima spremnosti“ opravdavati svoje netransparentne i po građane štetne postupke.

U tim velikim ciljevima “visoke politike” izgubljen je obični čovjek, koji se danas sramotno potcjenjuje, kako od različitih nivoa vlasti, tako i od parlamentarne većine u Gradskom vijeću Sarajeva. Umjesto deklarativnog „izražavanja spremnosti“ na javnoj sceni i pukog vladanja iza kulisa, Naša stranka od SDP samo traži odgovornost prema građanima Sarajeva, transparentnost u donošenja političkih odluka, kako bi sami građani mogli prosuđivati stvarne učinke SDP-ovih i NS-ovih predizbornih obećanja na osnovu kojih smo dobili povjerenje i ušli u međusobno partnerstvo.

Naša stranka upozorava javnost i građane da SDP po ko zna koji put lažno optužuje Našu stranku, ovaj put tvrdeći kako tobože „sami ostaju u borbi protiv uvođenja vjeronauke u obdaništa“. Nije tačno da Naša stranke nije reagirala i da ne reagira na takve i slične političke i društvene pojave.

Naša stranka podsjeća javnost da SDP ima većinu u Gradskom vijeću zahvaljujući glasovima vijećnika Naše stranke u Starom i Novom Gradu. Pored toga, iako je Naša stranka tokom izbornog procesa u 2008. umakla “ispod noža” SDP-ove kampanje u Sarajevu, ipak je podržala SDP bez ikakvih uslovljavanja, „vjerujući da se time okrupnjava zajednički front u borbi protiv nacionalista“.

Nažalost, sa „kritičkim“ preispitivanjem partnerstva sa Našom strankom u Gradskom vijeću Sarajeva jasno je da SDP nastoji, pred svojim domaćim i međunarodnim partnerima, prikriti svoje političko partnerstvo u Unskom-sanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu upravo sa onima koje optužuje za nacionalizam. Vrijeme je da SDP sa riječi pređe na djela i sruši vlast u Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu i pokaže svoju principijelnost u borbi protiv nacionalista, korupcije i pljačkaške privatizacije tamo gdje je ona možda najizraženija.

I na kraju, o sastanku na koji su pozvani predstavnici NS i “zdravim snagama” u Našoj stranci, Naša stranka SDP-u i javnosti skreće pažnju da sve to podsjeća na 1948. godinu, Moskvu i poziv “zdravim snagama” da se obračunaju sa “izdajničkom klikom” koja vlada u Našoj stranci. Pošto je SDP donio odluku o raskidanju našeg međusobnog partnerstva, Naša stranka poziva SDP-ove predstavnike u vlasti da na prvim narednim sjednicama pokrenu proces opoziva, sa funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Grada Sarajeva i općina, predstavnike Naše stranke ili čekaju da “zdrave snage” preuzmu “upravljanje” Našom strankom?

SDP: 'Nismo raskinuli sa cijelom Našom strankom'



Emir Suljagić, član Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo u svojoj izjavi za RadioSarajevo izrazio je uvjerenje da Naša stranka, prije svega, mora odlučiti o tome ko tačno govori u njihovo ime i ko su njihovi primarni politički protivnici.

„Moraju odlučiti da li se oni bore protiv stranaka koje već dvije decenije vladaju zemljom i koje su zemlju dovele na ivicu nestanka ili je to SDP.

Kad smo donijeli odluku o raskidu partnerstva sa NS-om, nismo raskinuli sa cijelom strankom, nego sa onom grupacijom unutar te stranke koja misli, vjeruje i ponaša se kao da je borba protiv SDP-a jedini razlog postojanja te stranke.

Sve što radi SDP je javno i transparentno. I mislim da će 'zapisnik' pokazati da je SDP u borbi protiv vladajućih stranaka na svim temama od značaja – nacionalizam, korupcija, privatizacija, prodaja elektro-energetskog sektora, uvodjenju vjeronauke u obdaništa – na svim tim temama SDP je ostao sam. I niti u jednom slučaju nam se Naša stranka nije pridružila,“ kaže Emir Suljagić, član Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo za RadioSarajevo.

Vezano: Raskid partnerstva između SDP-a i Naše stranke

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak