Naša stranka osuđuje mostarski dogovor

Radiosarajevo.ba
Naša stranka osuđuje mostarski dogovor

Sporazum o principima sudjelovanja u vlasti, kojeg su u Mostaru potpisali lideri šest parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, mada predstavljen kao čin napretka, zapravo je najava produbljivanja ustavne i političke krize u zemlji, cijeni Naša stranka.

Nova šestorka za hitnu promjenu federalne vlasti

„Stranački lideri SDP, SNSD, SDS, SBB, HDZBiH i HDZ 1990 ovim sporazumom nastoje da gradjane Bosne i Hercegovine svedu na samo jednu dimenziju - onu etnicku, i na taj nacin ih zauvijek svrstaju u pripadajuce torove"

Ova stranka najoštrije osuđuje sporazum, „čija je stvarna svrha da nastavi proces etničke teritorijalizacije Federacije BiH i BiH i osnaži politički monopol nad etničkom pripadnošću kroz slabljenje državnih institucija i derogaciju državnih funkcija.

"Insistiranje na etničkom principu prilikom budućih izbora za Predsjedništvo i Dom naroda BiH znači davanje za prava onima koji su u etničkom čišćenju prepoznavali samo pragmatičnu politiku, a ne užasnu posljedicu ratnih zločina“, izjavio je predsjednik Naše stranke Dennis Gratz.


Naša stranka također osuđuje praksu nametanja neinstitucionalnih političkih sporazuma kao političkih rješenja „čiji se sadržaj suprotstavlja vladavini prava i zakona, pa i odlukama Ustavnog suda BiH, kao što je slučaj kod ovog u pogledu popisa nepokretne vojne i državne imovine“

"Lideri ovih stranaka očito smatraju da naši ljudi ne mogu da glasaju kao slobodne građanke i građani BiH, već isključivo kao pripadnici svojih etničkih kolektiviteta. Ne treba uložiti veliki umni napor pa u takvom stavu prepoznati refleksije nekih mračnih epoha civilizacije, kao i odustajanje od Bosne i Hercegovine kao istinski multietničke, građanske države."

Iz stranke dodaju da ekonomski elementi sporazuma potpisanog u Mostaru „predstavljaju najobičnije zamazivanje očiju javnosti i ponavljanje općih mjesta koja su lišena svakog stvarnog značenja“. „Lažno i isprazno zvuče riječi o evropskim integracijama, kada dolaze od onih koji žele da uspostave etnički princip u politici kao presudan, odnosno od onih koji su u svom dosadašnjem političkom djelovanju učinili sve što su mogli da Bosnu i Hercegovinu zaustave ili bar uspore na putu napretka“, ističe se u saopćenju.

Zbog svega toga, ova stranka poziva sve građanski orijentirane političke subjekte, međunarodne institucije i sve stanovnike ove zemlje da se angažuju na sprječavanju provođenja mostarskog sporazuma u djelo, "jer bi time nastale teške, a možda i nepopravljive posljedice po BiH i normalizaciju života u njoj".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak