Narodna skupština RS danas o protestima u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Narodna skupština RS danas o protestima u Sarajevu


U Banjoj Luci je za danas zakazana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o dešavanjima u Sarajevu, 6.juna, kada su građani protestirali zbog neusvajanja jedinstvenog matičnog broja.

Posebno zasjedanje zatražila je entitetska vlada koja je poslanicima i dostavila 'Informaciju o političko - bezbjednosnim aspektima dešavanja u vezi s blokadom objekata institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu'.

Ta informacija je faktografskog tipa, a predstavnici vlasti RS-a očekuju da se na sjednici usaglase zaključci koje bi podržali poslanici parlameranih stranaka sa sjedištem u RS-u.

Entitetska vlada u informaciji ponovo optužuje sigurnosne strukture FBiH i BiH za nedjelovanje 6.juna, prilikom protesta građana u Sarajevu, te iznosi tvdnju da su "iskazane iste slabosti u lancu komandovanja, kao i prilikom terorističkog napada na Ambasadu SAD-a". 

"Manjkavosti bezbjednosnog sistema ponajviše su pogađale predstavnike RS-a koji su već dugo i kontinuirano izloženi raznim pritiscima i prijetnjama u Sarajevu samo zbog toga što ostvaruju svoje aktivnosti u skladu s Ustavom BiH. Samim tim oni su smetnja pokušajima unitarizacije BiH, što bi bilo suprotno njenom međunarodnopravnom i ustavnom određenju" tvrdi se u informaciji.

Vlada RS-a dodaje i da se "pokazalo da bezbjednosni sistem ne funkcioniše, te da ne postoji neophodna bezbjednost srpskih predstavnika u bh. institucijama tokom njihovog rada u Sarajevu".

Ponavljaju se tvrdnje da su srpski poslanici bili 'zatočeni', a poslanici političkih partija sa sjedištem u Sarajevu, nesmetano ulazili i izlazili iz zgrade parlamenta BiH. 

U dokumentu Vlade RS-a se precizira da su "deblokadu zgrade institucija BiH i evakuaciju osoba izveli pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i Jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a tuzlanskog kantona i MUPZDK-a".

Navodi se i šta je pisano na društevnim mrežama 5. i 6.juna, kao i zaključci koje je entitetska vlada usvojila, kada je i zatraženo posebno zasjedanje entitetskog parlamenta.

Predstvanici vlasti RS-a i njeni predstavnici u institucijama BiH zaključili su prije tri dana da je potrebno da se utvrdi odgovornost za prošlosedmično dešavanje u Sarajevu te ustvrdili da su u tome direktno učestvovale neke bošnjačke stranke, amabasade i mediji. 

Nakon sastanka kod entitetskog predsjednika Milorada Dodika zatražili su i da se sazove sjednica Vijeća ministara, izvan Sarajeva, na sigurnoj destinaciji s ciljem da se utvrdi politička i sigurnosna odgornost za ove događaje".

Traže i garancije za sigurnost onih koji rade u zajedničkim institucijama BiH.

Početak posebne sjednice parlamenta RS-a najavljen je za 12 sati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak