Nakon tuče univerzitetskih profesora zakazana hitna sjednica Skupštine TK-a

Fena
Nakon tuče univerzitetskih profesora zakazana hitna sjednica Skupštine TK-a
Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera na kojoj će biti govora o stanju na Univerzitetu u Tuzli s osvrtom na aktuelnu situaciju, bit će održana 16. marta, odlučio je na današnjoj sjednici Kolegij Skupštine.

Članovi Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona jedinstveni su u stavu da su posljednja dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, odnosno fizički sukob univerzitetskih profesora, ozbiljan problem, koji je ispolitiziran.

Kako je konstatirao Kolegij, odnosno Skupština TK-a koja je osnivač Univerziteta u Tuzli, ne raspolaže nijednom zvaničnom informacijom o aktuelnim dešavanjima na tom univerzitetu.

Stoga je od Kantonalne vlade, Ministarstva za obrazovanje, Upravnog odbora Univerziteta, MUP-a TK-a i rektora Univerziteta zatraženo da se do 15. marta dostave informacije o stanju na Univerzitetu s posebnim osvrtom na aktuelna dešavanja, da bi se na sjednici mogla voditi kvalitetna rasprava.

Predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić kazao je da još niko nema nikakvu pismenu informaciju osim nekoliko zaključaka Senata koje je rektor proslijedio Vladi i Skupštini TK-a o zaključcima Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK-a te pres-konferencije premijera Bege Gutića.

"No mi nemamo pisani materijal o kojem bi Skupština mogla raspravljati kao osnivač te donijela zaključke, a poslanici mogli dati prijedloge na sjednici. Zbog toga smo od relevantnih institucije zatražili informaciju o tome", pojasnio je Alić.

Mišljenja je da je ostavljen kratak rok za dostavljanje informacije, ali je izrazio očekivanje da će informacija na vrijeme biti dostavljena da bi se na sjednici mogla voditi adekvatna rasprava.

Kolegij je sjednicu Skupštine hitnog karaktera sazvao za četvrtak na zahtjev Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK-a i inicijativu devet skupštinskih poslanika.

Jedinstveni su u osudi incidenta, odnosno fizičkog sukoba univerzitetskih profesora, koji je nažalost, bacio crnu mrlju na akademsku zajednicu u ovom kantonu.

"Kao i svi građani Tuzlanskog kantona, tako su i svi članovi Kolegija Skupštine bili jednoglasni u diskusijama osuđujući taj nemili događaj, posebno fizički obračun dvaju univerzitetskih profesora. Da su to učinili studenti, sigurno bi jedan od njih ili oba bili isključeni s Univerziteta", podvukao je Alić.

Kolegij Skupštine je za narednu sedmicu, 24. marta, zakazao i redovnu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona, a dnevnim redom predviđeno je razmatranje Prijedloga Odluke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad javnim ustanovama Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" i Narodno pozorište Tuzla.

Kantonalna skupština na redovnoj sjednici bi, između ostalog, trebala razmatrati i Nacrt Zakona o naučnoistraživačkom radu te Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period od 2016. do 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak