Nakon sastanka u OHR-u, radnici se uputili ka Vladi FBiH

Radiosarajevo.ba

Osvježeno u 14:05

Radnici Konjuha, fabrike namještaja iz Živinica, koji su jučer, iz protesta, pješice krenuli prema Sarajevu stigli su u glavni grad Bosne i Hercegovine. Prva lokacija na kojoj su odlučili 'potražiti svoja prava', kako su istakli, jeste Ured visokog predstavnika (OHR).

Radnici 'Konjuha' krenuli pješice ka Sarajevu

Iako su radnici krenuli pješice iz Živinica, na kraju im je jedno privatno lice odlučilo pomoći tako što su im omogućili četiri autobusa s kojima su danas – nakon što su noć proveli u Kladnju – stigli u Sarajevo.

Okupljeni radnici stigli su s transparentima na kojima piše 'Hapsite lopove' i 'Tražimo pravo na liječenje'.

Kako javlja reporter portala Radiosarajevo.ba, radnike su primili delegacija OHR-a, iako su iz ovog ureda ranije, u izjavi za naš portal, naglasili kako oni nisu adresa za ova pitanja.

Nakon sastanka sa predstavnicima OHR-a, kojem nije prisustvovao Visoki predstavnik Valentin Inzko, radnicima Konjuha rečeno je kako će OHR pordžati radnike, te kako će biti posrednici u borbi za njihova prava.

Nakon sastanka u OHR-u završi, radnici su se uputiti prema Vladi FBiH od koje očekuju da im pomogne u dobijanju šest miliona maraka kredita putem kojih mogu pokrenuti proizvodnju i sačuvati radna mjesta.

"Krediti Međunarodnog monetarnog fonda daju se našoj Vladi i oni su namijenjeni za razvoj privrede. Vidjeli ste i sami; auta, kuće, na šta se troši novac, a ovi bijedni radnici i ja borimo se da radimo. Nećemo dozvoliti da se s 'Konjuhom' desi što i sa 'Drinjačom' iz Kladnja", naglasio je predsjednik sindikata Konjuha Mevludin Trakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak