Nakon poplava: Članice Lions kluba Sarajevo obradovale štićenike Zavoda Drin u Fojnici

0
Radiosarajevo.ba
Nakon poplava: Članice Lions kluba Sarajevo obradovale štićenike Zavoda Drin u Fojnici

Članice Prvog ženskog Lions kluba Sarajevo, u vrijeme katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, odmah su reagovale i počele skupljati pomoć. Oči cijele države, regije i svijeta, mahom su bile uprte u Donju Jablanicu i okolna područja koja su najviše bila na udaru smrtonosnih klizišta.

"Uvijek u ovakvim situacijama naš svijet pokaže svoje veliko srce: ljudi su dolazili iz svih krajeva da golim rukama kopaju ako treba, privrednici su prekinuli unosne poslove da pošalju mašine na iskope zatrpanih kuća, narod nije gledao koliko će uplatiti ljudima koji su ostali bez igdje ičega.

No, Članice Lionsa imale su na umu svoj slogan 'Mi pomažemo' i odmah kontaktirale Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, pogođeno poplavama", saopćeno je iz ove organizacije.

Mali rječnik žargona generacije Alfa - znate li šta znači akronim AITR?

Dodaju kako su se vrlo brzo, s minibusom nakrcanim potrepštinama koje trebaju olakšati život oko 500 štićenika, uputile ka Zavodu u Fojnici. Predstavnice su u Zavodu razgovarale sa zaposlenicima, informirajući se o svim poteškoćama sa kojima se ovaj zavod bori, a posebno nakon bujične poplave koja je oštetila njihove objekte.

Inače, Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu – Drin Fojnica je ustanova od posebnog društvenog interesa u oblasti socijalne zaštite, osnovana 1955.godine. Trenutno se u Ustanovi na smještaju nalazi 500 korisnika sa intelektualnim teškoćama, osobe sa psihičkim i psihoorganskim oboljenjima, različite starosne dobi (od 1. do 91. godine starosti), iz cijele Bosne i Hercegovine. Broj i složena struktura zbrinutih korisnika, svrstava ovu ustanovu u red najvećih i najkompleksnijih ustanova ovog tipa u BiH.

Prvi ženski Lions klub Sarajevo kao najstariji lions klub u BiH, djeluje uspješno već više od 20 godina kao jedan od pet klubova u našoj državi i kao jedan od 49.000 klubova i 1,400.000 članova najveće globalne svjetske humanitarne organizacije Lions Clubs International, dodaju iz ove organizacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak