Nakon ljetnih ferija ICTY nastavlja rad

Radiosarajevo.ba
Nakon ljetnih ferija ICTY nastavlja rad

Postupci pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nastavljeni su u ponedjeljak nakon trosedmične ljetne pauze, a u sudnicama će se narednih dana, pored ostalih, pojaviti vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i bivši predsjednik Republike srpske Radovan Karadžić.

Rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja, optuženog za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991.–1993., zakazana je za utorak 18. augusta popodne.

Suđenje Šešelju prekinuto je krajem februara, na zahtjev tužilaca, da bi se ispitale tvrdnje jednog od svjedoka optužbe da je dobio prijetnje. Tužilaštvo je u tom trenutku imalo manje od šest sati za okončanje dokaznog postupka protiv Šešelja.

U međuvremenu je Šešelja ICTY krajem jula osudio na 15 mjeseci zatvora zato što je u jednoj od svojih knjiga objavio podatke o identitetu zaštićenih svjedoka i tako, prema presudi, pokazao nepoštovanje prema sudu.

Šešelj je na prethodnim statusnim konferencijama protestirao što "suđenje nije okončano u razumnom roku", tvrdeći da je time narušeno njegovo pravo na brz i pravičan postupak. Lider SRS-a je u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu od 24. februara 2003. Suđenje je počelo u novembru 2007.

Statusna konferencija u postupku protiv bivšeg predsjednika Republike srpske Radovana Karadžića bit će održana u četvrtak 20. augusta. Sudija Iain Bonomy razmotrit će sa tužiocima i Karadžićem, koji se brani sam, napredak u pripremama za suđenje koje bi trebalo da počne u septembru.

Karadžić je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima u BiH, te uzimanje međunarodnih talaca 1992.–1995.

Dokazni postupak optužbe danas je nastavljen u procesu protiv bivšeg načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Vlastimira Đorđevića, koji je optužen za zločine nad Albancima na Kosovu u prvih šest mjeseci 1999. Na teret mu se stavljaju prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila.

Za četvrtak 20. augusta zakazan je i nastavak suđenja penzionisanom generalu Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, prenosi Beta.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Perišić je optužen za podržavanje i pomaganje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu 1992.–1995.; podržavanje i pomaganje ubistva oko 7.000 Bošnjaka i premještanja stanovništva u Srebrenici u ljeto 1995. godine, kao i za to što nije poduzeo istragu o raketnim napadima na Zagreb u maju 1995. sa položaja snaga „republike srpske krajine“.

U Haagu je u ponedjeljak nastavljeno i suđenje šestorici bivših lidera samoproglašene hrvatske republike Herceg-Bosne, optuženima za zločine nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak