Najviša plata u FBiH, najniža u Brčkom

Radiosarajevo.ba
Najviša plata u FBiH, najniža u Brčkom

U Federaciji BiH (FBiH) prosječna neto plata u prošloj godini iznosila je 955 KM, a najveća prosječna neto plata je u Kantonu Sarajevo i iznosi 1,125 KM. Istovremeno je u BiH najmanja prosječna neto plata u Distriktu Brčko i iznosi 986 KM, dok u Republici Srpskoj (RS) prosječna neto plata iznosi 944 KM.

Što se tičeFBiH, najmanje se zarađuje u Posavskom Kantonu gdje je prosječna neto plata 822 KM, pokazalo je istraživanje portala Plata.ba.


Pregled plata u Federaciji BiH

A u RS-u se najviše zarađuje u Banjoj Luci – 1,062 KM, dok je najlošije u Modriči gdje je prosječna plata 744 KM. U RS-u su najbolje plaćeni Country Menadžera, čija je prosječna plata 3,417 KM, dok su najmanje plaćeni obućari čija je prosječna plata 391 KM.

U Brčkom su najplaćeniji oni na poziciji IT konsultanta (2,449 KM), dok je najteže za vozače koji u prosjeku primaju platu od 450 KM.

Inače, portal Plata.ba bavi se online istraživanjem plata u BiH, Slovačkoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak