Najubjedljivija pobjeda na izborima u ovom dijelu BiH: Osvojio 74 posto glasova

1
Radiosarajevo.ba
Najubjedljivija pobjeda na izborima u ovom dijelu BiH: Osvojio 74 posto glasova

Najubjedljiviju pobjedu, procentualno gledajući, na lokalnim izborima u bh. entitetu RS, ostvario je kandidat SNSD-a u Doboju Boris Jerinić, koji je u trci za načelničku poziciju osvojio više od 74 posto glasova, dok je njegov protivkandidat iz SDS-a uspio dobiti povjerenje tek oko 20-ak posto.

Za razliku od ranijih godina, impresivnu procentualnu pobjedu ostvario je i zajednički kandidat u Srebrenici Miloš Vučić. On je na kraju, prema preliminarnim podacima, dobio oko 75 posto glasova, dok je nezavisni kandidat Hamdija Fejzić dobio tek 23,4 posto podrške.

Sličnu pobjedu ostvario je i kandidat SNSD-a u Višegradu, Mladen Đurević. Nije bilo nimalo neizvjesnosti, jer je procentualna razlika u odnosu na drugoplasiranog, Savu Savića iz Narodnoig fronta – Jelena Trivić, iznosila oko 50 posto.

UŽIVO | Lokalni izbori 2024: HDZ BiH i SDA zadržali čelne pozicije u nekoliko gradova

Nešto manje ubjedljivije pobjede, za par procenata, ostvarili su Marko Savić i Bojan Ivanović. Radi se o kandidatima SNSD-a koji su pomeli svoju konkurenciju u Milićima, odnosno Zvorniku. Razlika u procentima kretala se oko 45.

Ipak, najveće iznenađenje predstavlja Sokolac, gdje je veliki izborni debakl doživio kandidat SDS-a Milovan Cicko Bjelica, koji godinama vedri i oblači ovom opštinom. Porazio ga je Strahinja Bašević (SNSD), osvojivši čak 61,2 posto glasova, u odnosu na 38 posto koliko je uspio da dobije Bjelica.

Tanja Topić: Ovo je težak šamar Miloradu Dodiku!

Kandidati SNSD-a uspjeli su da ostvare više nego ubjedljive pobjede i u Srpcu, Mrkonjić Gradu, Šekovićima, Rogatici, Prnjavoru i Gradišci i ta razlika se kretala od 25 do 30 posto.

Nisu se dali ni pojedini kandidati SDS-a. Rado Savić uspio je svog protivnika nadmišiti za 20 posto u trci za načelničko mjesto u Loparama, baš kao i njegov partijski kolega iz Ljubinja Stevo Drapić, koji je iza sebe ostavio Božu Ćuzulana iz SNSD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak