Najnovija informacija: Evo kakva je izlaznost na izborima do 11 sati

4
Radiosarajevo.ba

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić kazala je tokom prvog obraćanja da sva biračka mjesta u BiH otvorena u 7 sati uz neznatna kašnjenja, a sa radom su počeli i mobilni timovi.

"Radi se o 5.663 biračka mjesta, od čega 5.177 redovnih i 386 mobilnih. Ostala su odsustvo, nepotvrđena glasačka mjesta i mjesta koja su uglavnom pridružena redovnim biračkim mjestima", istakla je Hadžiabdić.

On je dodala da pojedina biračka mjesta nisu otvorena tačno u sedam, a razlozi su uobičajeni - nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkih mjesta ili su članovi biračkih odbora kasnili.

Lokalni izbori 2024 | Pogledajte kakva je izlaznost glasača do 15 sati

"Odaziv do 11 sati je u rangu ranijih izbora i iznosi 14,12 posto. Na lokalnim izborima 2020. on je iznosio 14,88 posto, a 2022. na općim izborima 15 posto", istakla je Hadžiabdić.

Lokalni izbori su odgođeni u osnovnim izbornim jedinicama Jablanica, Konjic, Kiselja, Kreševo i Fojnica zbog situacije uzrokovane katastrofalnom nepogodom.

Hadžiabdić je dodala i da do 11 sati nisu dobili sve podatke iz Tešnja, Prozora-Rame i Oštre Luke.

Centralna izborna komisija je u ime 60 organizacija akreditovala 2.095 posmatrača, dok su općinske izborne komisije akreditovale 45.252 posmatrača.

"To znači da naš izborni proces nadgleda 47.347 posmatrača", kazala je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je navela da je bilo nekoliko narušavanja javnog reda i mira, verbalnih prijetnji

"Na jednom biračkom mjestu u Maglaju, u Istočnom Starom Gradu i Berkovićima je bilo prigovora u vezi sa glasanjem putem tzv. CIPS prijava, koje smo davno izbacili iz upotrebe i koje se više ne koriste. Ove osobe nisu posjedovale identifikacijone dokumente i nije im dozvoljeno glasanje sa ovim prijavama", podsjetila je Hadžiabdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak