Najavljeni protesti u FBiH, ako ne isplate poticaje

Radiosarajevo.ba
Najavljeni protesti u FBiH, ako ne isplate poticaje


Savez poljoprivrednih udruženja Federacije Bosne i Hercegovine najavio je da će u ponedjeljak 8. aprila održati proteste na području čitave Federacije BiH, ukoliko do petka ne počne isplata poticaja poljoprivrednicima.

Predsjednik Saveza Avdo Muslimović kazao je da oni imaju saznanja da je premijer FBiH Nermin Nikšić u petak potpisao Program poticaja poljoprivrednim proizvođačima u 2013., ali da je Program potom upućen na dodatno mišljenje odborima za poljoprivedu pri Parlamentu FBiH, umjesto na objavljivanje u Službenim novinama FBiH.

"Poljoprivrednici su po ko zna koji put razočarani načinom rada Vlade i njenim odnosom prema poljoprivredi, jer isplata poticaja po ovom programu ne može početi dok on ne bude objavljen u Službenim novinama FBiH", pojasnio je Muslimović.

'Sistematsko uklanjanje bh. prozivoda'

On je istakao da od obećanja da će isplata početi 1. aprila, nema ništa, da ih je izdalo strpljenje, te da će Savez podržati sve prijedloge narednih mjera koje dobije od poljoprivrednika s terena.

Naglašeno je da se, po informacijama kojim Savez raspolaže, s polica velikih trgovačkih lanaca u BiH sistemski izbacuju bh. proizvodi, što bi moglo rezultirati protestima ispred njihovih objekata ukoliko nastave s tom kampanjom.

Iz Saveza su pozvali inspekcijske organe da obrate pažnju na ova dešavanja, jer su trgovački lanci po zakonu dužni da 50 posto svog prometa naprave bh. proizvodima.

Pozvali su i Upravu za indirektno oporezivanje da bude ažurna u isplati povrata PDV-a, kao što je ažurna u njegovoj naplati, jer tvrde da pojedini poljoprivredni proizvođači čekaju i po godinu dana na povrat sredstava.

"Kolege poljoprivrednike pozivamo da, ukoliko su u mogućnosti, nastave s proizvodnjom, jer, po svemu sudeći, poticaji, ni za prošlu, ni za ovu godinu, neće biti isplaćeni do kraja juna", poručio je predsjednik Saveza poljoprivrednika Srednjobosanskog kantona Selvedin Kasumović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak