Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine obustavila rad

4
Fena
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine obustavila rad

Vijeće uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine upozorilo je danas, 26. augusta, u Sarajevu da zaposlenici te institucije od danas obustavljaju pružanje usluga javnosti do daljnjeg.

Predsjednik Vijeća Aldin Huskić izjavio je na konferenciji za medije da je razlog za tu odluku nedostatak konkretne politike od strane vlasti za rješavanje njihove situacije, zbog čega više nemaju uslova za funkcionisanje i rad.

Dodao je da je Vlada Kantona Sarajevo iz svog budžeta izdvojila za NUBBiH putem Ministarstva za kulturu i sport sa 300.000 KM, kao i 100.000 KM putem Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, što je za uposlenike značajno za početak.

Miomirka Melank predložila rješenje za finansiranje institucija kulture

Huskić je naveo da će im ta interventna sredstva omogućiti da isplate dio dugovanja prema radnicima, ali nažalost nisu dovoljna za dugoročni opstanak institucije.

Najavio je da će radnici nastaviti da rade na pronalaženju dodatnih rješenja kako bi obezbijedili stabilnost i nastavak svih aktivnosti.

Huskić je naglasio da njihovi zahtjevi ostaju isti, a to je imenovanje upravljačke strukture i definisan i stabilan pravni i finansijski status Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak