'Načelnik Srebrenice treba biti Bošnjak'

Radiosarajevo.ba
'Načelnik Srebrenice treba biti Bošnjak'


Predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić razgovarao je danas sa ambasadorima Ujedinjenog Kraljevstva, Nigelom Caseyem, i Sjedinjenih američkih država, Patrick Moonom, a teme razgovora bile su formiranje Vijeća ministara, budžet BiH, potom lokalni izbori u Srebrenici, statut Grada Mostara, ali i implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u 'slučaju Sejdić–Finci'.

Iskazano je obostrano zadovoljstvo što će Vijeće ministara biti formirano sutra i što će institucije BiH konačno početi raditi punim kapacitetom. Očekuje se da će se napokon prevazići nesuglasice o državnom budžetu za 2011, kako bi se odmah počelo raditi na usaglašavanju budžeta za 2012.

Lokalni izbori u Srebrenici i Statut Grada Mostara dva su važna i iznimno osjetljiva pitanja koja moraju biti riješena u predstojećih nekoliko mjeseci.

„Ukoliko načelnik Srebrenice ne bi bio Bošnjak, već kandidat neke od srpskih političkih opcija koje negiraju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, situacija u zemlji bila bi maksimalno radikalizirana. To bi konačno bio kraj povratka u Srebrenicu i kraj postojanja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. Zato smatram, dodao je on, da radikalizacija i dodatno kompliciranje političke situacije u BiH nije nikome u interesu“, kazao je Tihić.

Govoreći oStatutu Grada Mostara, predsjednik SDA je kazao da je neprihvatljiva bilo čija dominacija te da se mora osigurati ravnopravnost svih naroda, saopštila je Stranka demokratske partije BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak