Na ugroženim područjima: Angažirani svi resursi, stanovnicima se dijeli pitka voda i hrana

1
Radiosarajevo.ba
Na ugroženim područjima: Angažirani svi resursi, stanovnicima se dijeli pitka voda i hrana

Na ugroženim područjima grada Konjica i općine Jablanica, pogođenih prirodnom nesrećom 4. listopada, i danas su angažirani svi raspoloživi resursi u akcijama zaštite i spašavanja, priopćeno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Na području Konjica, građevinska operativa je bila angažirana na lokalitetima Seonica, Trusina, Buturović Polje, Goransko Polje.

Kako se navodi u prioćenju PVJ Konjic, redovno se vrši odvoz i distribuciju pitke vode na područjima pogođenih prirodnom nesrećom od 07:00 do 19:00 sati. Uspostavljena je električna energija u mjestima Barama, Džanićima, Donjem Čažnju, Jaseniku, Požetvi, Slavkovićima, Dobričevićima, Kostajnici, Bukovlju. I dalje nema struje u Gornjim i Donjim Višnjevicama, Raotićima, Budišnjoj Ravni, Ljesovini, Lukšijama.

Nikola Katić: 'Imamo dva glavna problema u odbrani, ipak vidi se pomak'

U području Jablanice opskrba električnom energijom uspostavljena je u svim naseljenim mjestima izuzev jednog dijela Donje Jablanice. Također, radnici Komunalnog preduzeća vrše popravke na vodovodnoj mreži u mjestima stradalim u poplavama kao i radnici BH Telecoma. Cestovne komunikacije na području općine Jablanica s pojedinim naseljenim mjestima je u prekidu kao i sa susjednim općinama te se radi na čišćenju.

Domaće, kao i strane mašine i fizička lica uz angažmanost domaćih inženjera rade na održavanju svih lokalnih i nekategorisanih cestovnih pravaca i stambenih objekata uz pomoć mnogobrojnih volontera,na otklanjanju posljedica prouzrokovanih velikim vremenskim nepogodama, navodi se.

Vrši se dostava hrane i ljekova stanovnicima na području općine.

Saobraćaj na cesti M17 otvoren od 19:00 do 07:00 sati. Rješenjem Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija Mostar magistralna cesta M-17 u periodu od 19 do 7 sati otvorena je za odvijanje saobraćaja za sva vozila, priopćeno je iz OCCZ HNŽ-a. Robogojilišta su trenutno pod nadzorom veterinarske stanice Mostar. 

Na osnovu Naredbe Federalnog stožera civilne zaštite od 6. listopada uspostavljena je koordinacija s nadležnim veterinarskim inspektoratima poplavom pogođenih kantona (HNK i SBK) kao i s veterinarskim stanicama Konjic i Fojnica.

Uposlenici veterinarskih stanica kojima je dodijeljeno područje djelovanja u općinama Mostar, Jablanica, Konjic, Kreševo Kiseljak i Fojnica provode redovne aktivnosti na zaštiti, prevenciji i dobrobiti životinja, te vode dnevnik dnevnih događaja na objektima za uzgoj ribe u slivu rijeke Neretve zbog zamućenja i velike količine otpadnog materijala, kao i ažuriranje podataka uginuća životinja.

Ribogojilišta (Drežanka, Pastrmka, Laks, Forelle, Salmon) trenutno pod nadzorom veterinarske stanice Mostar, priopćili su iz Federalne uprave CZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak