Na slobodi svi uhapšeni u Srebrenici i Bratuncu

Radiosarajevo.ba
Na slobodi svi uhapšeni u Srebrenici i Bratuncu
Hapšenja u Bratuncu

Sudija Mensur Džonlić odbio je prijedlog Tužilaštva u Bijeljini za određivanje pritvora Mevli Manjić i Slavku Stojanoviću, koji se terete za organizovanje prostitucije s maloljetnom unukom Manjićeve iz Bratunca.

Portparol Tužilaštva Danka Prodanović potvrdila je Srni da je prijedlog za određivanje pritvora odbijen, a obrazloženje sudije biće poznato tek sutra.

Tužilac u ovom slučaju Muris Šabić zatražio je pritvor za baku žrtve Mevlu Manjić, koja je bila njen staratelj, i za Slavka Stojanovića zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo trgovine ljudima radi vršenja prostitucije za koje je zaprijećena kazna od jedne do 12 godina zatvora.

U zahtjevu je navedeno da bi njihovo puštanje na slobodu predstavljalo prijetnju za javni red i mir. U istrazi prostitucije sa maloljetnicom na području Srebrenice i Bratunca policija je 16. marta privela 16 lica među kojima su opštinski funkcioneri, policajci, vjerski službenici, direktor i profesori Srednjoškolskog centra u Bratuncu.

Dan nakon privođenja pritvor je zatražen za dvoje lica, a ostalih 14 je nakon saslušanja pušteno na slobodu zbog nedostatka osnova za određivanje pritvora, prenosi Srna.

Žrtva afere je maloljetna romska djevojčica, učenica Srednjoškolskog centra u Bratuncu, koja je u teškom zdravstvenom stanju zbrinuta u "sigurnoj kući" a starateljstvo nad njom preuzeo je nadležni Centar za socijalni rad.

Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica, koji je također bio uhapšen, gostujući u Dnevniku 2 FTV-a, govorio je o svom hapšenju i dovođenjem u vezu s izvršenjem krivičnih djela spolno nasilje nad djetetom i trgovina ljudima radi vršenja prostitucije.

Tvrdi da ne poznaje maloljetnicu i da nema veze sa slučajem. "Samo sam posredovao u dobrotvornoj namjeri ministra Ahmetovića da stipendira ovu djevojčicu. Porodica je došla do mene u kancelariju da preuzme novac i to je sve što imam s tim osobama. S djevojčicom nije bilo ni verbalnog kontakta, a kamoli kakvog drugog", kazao je Duraković.

Od 16 jučer uhapšenih samo dvije osobe u pritovoru
Uhapšen zamjenik načelnika opštine Srebrenica

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak