Na slobodi je 1.800 osuđenika u BiH

Radiosarajevo.ba
Na slobodi je 1.800 osuđenika u BiH

Pojedine sudije kažu da osuđenici ostaju na slobodi jer su zatvori puni. Međutim, prema podacima entitetskih ministarstava pravde, u zatvorima je krajem prošle godine bilo slobodno 317 mjesta.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo(CIN)

Najmanje 1.800 osoba koje su pravosnažno osuđene na zatvorske kazne zbog raznih krivična djela bilo je na slobodi početkom ove godine, pokazuju podaci iz 41 suda u Bosni i Hercegovini koje je prikupio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva. 

Od ukupnog broja osuđenih, njih 152 je uložilo molbu za odgodu kazne. Ostali čekaju na mjesto u zatvoru ili su u bijegu.

Neki od sudija s kojima su razgovarali novinari CIN-a kažu da je najveći problem što u zatvorima nema mjesta. Podaci entitetskih ministarstava pravde pokazuju da je na kraju 2010. godine u 12 bosanskohercegovačkih zatvora bilo 317 slobodnih mjesta. Međutim, zvaničnici kažu da institucije unutar entiteta ne razmjenjuju podatke o slobodnim mjestima u zatvorima. Također, problem je i to što zatvorenici iz FBiH ne služe kazne u zatvorima RS-a i obratno.

Postojeći zakoni omogućavaju osuđenicima da na određeno vrijeme odgađaju odlazak u zatvor, da budu pomilovani prije odlaska u zatvor ili da zatvorsku kaznu zamijene novčanom. Odgoda je moguća ukoliko osuđenici kao razlog u zahtjevu pravosudnim institucijama navedu da su teško bolesni, ili da imaju neodložne obaveze, ili da se njihove porodice suočavaju sa materijalnim problemima i slično. Uz molbu moraju priložiti odgovarajuće dokaze relevantnih institucija koje sudije ne provjeravaju. Istraživanje CIN-a je pokazalo da su ove olakšice koristili i pojedini funkcioneri i službenici.

Sudski izvještaji iz protekle tri godine pokazuju da najmanje 23 osuđenika za kojima je bila raspisana tjeralica neće odslužiti kaznu, jer je došlo do njene zastare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak