Na sjednici CIK-a tražio se i alko-test

Radiosarajevo.ba
Na sjednici CIK-a tražio se i alko-test


Uprkos činjenici da je Služba za reviziju CIK-a još prije više od dvije sedmice dostavila prijedloge odluka o sankcioniranju SNSD-a sa 30.000 i SDP-a sa 15.000 KM zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH u njihovom finansijskom poslovanju u 2010, ovi predmeti se nisu pojavili na dnevnom redu jučerašnje hitne sjednice Centralne izborne komisije BiH.

Zbog toga je na početku zasjedanja protestiraoMile Kudić, navodeći kako su predmeti u slučaju SNSD-a i SDP-a sazreli za odlučivanje. Optužio je predsjednika Branka Petrića i ostale članove da na kolegiju CIK-a, koji nije tijelo za donošenje odluka, biraju čak i koga će kažnjavati, piše Oslobođenje.

SNSD i SDP još uvijek bez kazni

„Ne možete niti imate pravo da na kolegiju proberete koga ćete sankcionirati. Time uskraćujete moje pravo da kao član CIK-a učestvujem u očitovanjima i donošenju odluka čak i kada je u pitanju dnevni red. Predmeti u slučaju SNSD-a i SDP-a mogli su se okončati na sjednici u utorak. Radi se o dvije najveće novčane kazne zbog učinjenih prekršaja, ali vi to izbjegavate. Umjesto toga, dostavili ste prijedlog o sankcioniranju najmanjih stranaka. Već odavno ste se stavili u funkciju politike“, rekao je Kudić obraćajući se predsjedniku Branku Petriću, za kojeg je naveo kako je nelegalan, jer mu je istekao mandat, ali da uprkos tome vodi sjednicu.

Na dnevnom redu koji je dostavljen članovima CIK-a u 10 sati ujutro bilo je 16 prijedloga za donošenje odluka o sankcioniranju političkih stranaka, da bi se naprasno do početka sjednice u 12 sati sveo na svega pet i to malih stranaka, među kojima ima i onih koje nisu parlamentarne.

Čak 11 prijedloga o sankcioniranju skinuto je sa dnevnog reda sjednice: a-SDA, NSRB, DNS, Demokratska partija, SRS dr. Vojislav Šešelj, Stranka za BiH, Hrvatski demokršćani, HDZ 1990, HKDU, HSS-NHI i Snaga ekonomskog pokreta BiH.

Ovaj čin predsjednik CIK-a Branko Petrićobrazložio je odlukom donesenom na sastanku kolegija, koji je trajao dva sata prije sjednice CIK-a (Mile Kudić ne učestvuje), da je pet prijedloga spremno za odlučivanje, dok su za ostalih 11 nužne popravke u tehničkom smislu.

„Došlo je do ukrštavanja starog i novog Zakona o finansiranju političkih stranaka u BiH (stupio na snagu 27. novembra, a počeo se primjenjivati 5. decembra). Zbog toga se određene stvari trebaju razdvojiti“, ocijenio je Petrić, navodeći kako će se za sankcije političkim strankama za kršenje počinjeno u finansijskom poslovanju u 2010. primijeniti odredbe tada važećeg zakona (starog).

No, da se u najmanju ruku nešto čudno dešavalo na sastanku kolegija CIK-a, najbolje svjedoči činjenica da je prijedlog sankcioniranja Srpske napredne stranke sa 3.000, kako je tražila Služba za reviziju, smanjen na 1.000 KM.


Kazne za Kokuze i penzionere

Na upit Kudića o čijem se prijedlogu radi, s obzirom na to kako je on dobio odluku na iznos kazne od 3.000 KM, Petrić je odgovorio da je to usaglašeni stav.

Očito je da su članovi CIK-a na sastanku kolegija vršili pritisak na Službu za reviziju kako bi promijenila ranije prijedloge odluka čak i kod malih stranaka kao što je SNS, pa ne treba čuditi zašto je sa jučerašnje sjednice skinuto ostalih 11, a one SNSD-a i SDP-a uopće i nema na razmatranju, piše Oslobođenje.

Tako je SNS zbog toga što nije evidentirao donaciju u svojim poslovnim knjigama u iznosu od 9.811,10 KM u finansijskom poslovanju za 2010. kažnjen sa 1.000 KM.

I dok članovi CIK-a nisu imali hrabrosti ili snage da sankcioniraju vladajuće i parlamentarne stranke, obrušili su se na one koje to nisu. Tako je Stranka kokuza zbog primanja zabranjenog priloga od 10.000 KM i nedostavljanja finansijskog izvještaja za 2010. kažnjena sa 11.000 KM, što je ujedno bila i najveća jučer izrečena kazna CIK-a. Tada je Kudić zaključio kako se kažnjavaju kokuzi i penzioneri.

Zbog primanja zabranjenog priloga od dva pravna subjekta u iznosu od 2.500 KM u 2010. Naša stranka kažnjena je sa 3.000 KM, a Partija ujedinjenih penzionera jer je iste godine od dva pravna subjekta dobila dotaciju od 2.200 KM sankcionirana je novčano sa 2.500 KM. Nova socijalistička partija kažnjena je sa 500 KM jer nije evidentirala dotaciju koju je u vidu besplatnog poslovnog prostora u iznosu od 1.600 KM primila kao zabranjeni prilog od jedne fizičke osobe.

Petrić htio Kudića slati na alko-test

Ovu sjednicu CIK-a obilježila je svađa na relaciji Branko Petrić - Mile Kudić. Nakon što je Kudić više puta javno iznio svoje neslaganje, Petrić je zaprijetio kako će mu oduzeti riječ zbog diskusija i uvreda koje iznosi na njegov račun.

„Nećeš ti meni u Sarajevu oduzeti riječ. Hajde da vidim da to učiniš“, poručio je Kudić predsjedniku Petriću, na što je ovaj rekao kako će ga udaljiti sa sjednice.

To je razljutilo Kudića, koji je ponovio da Petrić nelegalno vodi sjednicu CIK-a. „Prekidam sjednicu CIK-a. Pozovite obezbjeđenje neka udalji Kudića sa sjednice i odvede ga na alkotest“, uzviknuo je Petrić.

Nakon duže verbalne prepirke i prekida sjednice, Kudić je sam napustio salu za sastanke i na vratima upitao:"Gdje je taj alkotest?"

Predsjednik CIK-a najavio je kako će se ubuduće sjednice održavati u 9 sati ujutro kako bi pojedini članovi u vrijeme njenog održavanja bili - trijezni! O svom načinu rada nije prozborio ni riječ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak