Na sirijskim ratištima oko 60 bh. državljana

Radiosarajevo.ba
Na sirijskim ratištima oko 60 bh. državljana

Smrt bivšeg pripadnika odreda ''El-Mudžahid'', 41-godišnjeg Derviša Halilovića zvanog Omar iz Nemile kod Zenice, koji je poginuo u ponedjeljak, 16. septembra, u granatiranju na području Damaska u Siriji, još jednom je potvrdila da državljani zemalja zapadnog Balkana aktivno učestvuju u sirijskom ratu, i to, kako se pretpostavlja, na strani opozicionih snaga, odnosno Oslobodilačke vojske Sirije (FSA) koja se bori protiv režima Bashara al-Assada.

Smrt Zeničanina, iznova je nametnula pitanje koliko se još bosanskih i boraca iz drugih balkanskih zemalja nalazi na fronti vodećeg svjetskog žarišta.

Sudeći prema dostupnim informacijama, najviše ratnika u Siriju je, pojedinačno, otišlo upravo iz Bosne i Hercegovine, ali je značajan i broj onih koji u sirijski rat odlaze sa Kosova, iz Albanije, Sandžaka, dijelova Makedonije.

Kako je za Anadolu Agency (AA) izjavio glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić, prema operativnim saznanjima kojima raspolažu sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini, na ratištima u Siriji učestvuje oko 60 državljana BiH. No, oni koji su bliski spomenutim krugovima navode da je ta brojka i mnogo veća.

''Radi se o sljedbenicima selefizma u Bosni i Hercegovini'', kratko kaže Malagić za AA.

Prema operativnim, ali neslužbenim informacijama, u Siriji na strani pobunjenika ratuje i oko 140 Albanaca sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i Crne Gore, ali je potpuno izvjesno da je i ta brojka veća.

Prije Derviša Halilovića, u Siriji je sredinom maja ove godine poginuo i Zeničanin Muaz Šabić. Među stradalima je i izvjesni Abduldžafar iz BiH. Mediji su krajem maja javili da je u Siriji poginuo i jedan žitelj Gostivara u Makedoniji. Poznato je i ime Eldara Kundakovića, 27-godišnjeg mladića iz Novog Pazara, koji je poginuo je 14. maja. Zajedno sa njim poginuo je i Adis Salihović iz Rožaja u Crnoj Gori.

Prema izjavama članova porodica nekih od učesnika borbi u Siriji, tamo se nalazi 30-tak Sandžaklija. Jedan od njih je i Mirza Ganić iz Novog Pazara; među ranjenima u Siriji su Enver Lilić i Bajro Ikanović, koji su poznati bh. sigurnosnim organima. 

Dr Safvet Halilović, univerzitetski profesor i član Svjetske unije islamskih učenjaka (International Union for Muslim Scholars, IUMS), čiji je prvi čovjek jedan od najutjecajnijih islamskih učenjaka u sunitskom svijetu dr Jusuf el-Karadavi (87), objašnjava u razgovoru za Anadolu Agency šta motivira ljude iz BiH sa Balkana da odlaze na ratišta u daleku Siriju. On kaže da ljudi u Siriju odlaze spontano iz ''osjećaja vjerske obaveze''.

- Šta kaže Rijaset? -

S druge strane, komentirajući odlaske boraca iz BiH u Siriju, te njihove sve češće pogibije, Ekrem Tucaković iz Službe za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZBiH) je podsjetio kako je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović 23. avgusta 2013.  godine na hutbi u Stocu osudio ''prolijevanje nevine krvi i svaki oblik nasilja i pozivanje na nasilje i prijetnje, jer to nije put vjernika''.

''Također pozvao je muslimane da razmisle u čije su se falange upregli i čije oružje u rukama drže: Oni koji vas pozivaju na isključivost i koji ne unose sigurnost u vaša srca i našu zajednicu nisu oni koji pozivaju Gospodaru svjetova“, kazao je, između ostalog, u hutbi reisu-lulema'', govori Tucaković, te naglašava:

''Isto tako, Rijaset IZBiH u svom proglasu od 27. juna 2013, koji je pročitan na hutbama u džematima Islamske zajednice u domovini i dijaspori, najoštrije osudio zloupotrebu uzvišenih principa islama za ostvarenje političkih ili bilo kojih drugih interesa i ciljeva. Rijaset je pozvao „muslimane Bošnjake i članove Islamske zajednice da u svojim porodicama, mjestima življenja i rada svjedoče islam iskrenom pobožnošću, moralnom čistoćom, predanim radom za  prosperitetno društvo u kome će se dostojanstvo i pravo svakog čovjeka poštovati. Naša domovina, mjesta življenja i porodice su područja u kojima trebamo živjeti  ljepotu i dobrotu islama i odlučno graditi društvo pravde, sigurnosti i međusobnog uvažavanja sa svojim susjedima i ljudima dobre volje“, istaknuto je u navedenom proglasu. Prema tome, iz izloženog vidljivo je opredjeljenje Islamske zajednice o navedenom pitanju''.

- Sankcije -

Prema riječima glasnogovornika Admira Malagića, Ministarstvo sigurnosti BiH inicirat će izmjenu postojećih zakona ''kako bi se osobe koje učestvuju u regrutiranju ili se osobno nalaze u paravojnim formacijama u drugim državama mogli i pravno sankcionisati, odnosno krivično odgovarati nakon povratka u BiH''. Dio medija i analitičara smatra, da su borci sa Balkana moguće i dio zloglasnog fronta Al-Nusra, ogranka Al-Qaide, ali zasad niko od boraca koji učestvuju u ratu u Siriji nije prihvatio vezu sa tom skupinom.

Prema pisanju bečkog dnevnika “Prese”, prvi od 40 Austrijanaca koji su se, prema saznanjima tamošnje obavještajne službe, borili u Siriji, vraćaju se u Austriju. Taj list navodi da je do sada je više od 1.000 Evropljana učestvovalo u ratu u Siriji protiv Bashara al-Assada, a procjene govore da je za Balkana na ratištu u Sriji najmanje nekoliko stotina osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak