Na protestu protiv Schmidta obratio se i Zlatan Begić: Niste s nama završili, a mi smo tek počeli!

15
Radiosarajevo.ba

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 održala je danas, 17. oktobra protestnu konferenciju ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Konferencija se održala u znak protesta "zbog upornog antibosanskog, anti-evropskog i anti-demokratskog djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta", naveli su organiziratori.

Na protestima ispred OHR-a, između ostalih, bili su akademik Esad Duraković, profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović, apelantica Azra Zornić, zastupnik DF-a u Parlamentu BiH i profesor ustavnog prava Zlatan Begić.

Ministar Kalamujić: 'Naredna godina će biti najizazovnija za budžet Kantona Sarajevo'

Zlatan Begić poručio je kako će se svim sredstvima boriti za implementaciju prava.

"Ovdje su padale imperije, padali su imperatori, Bosna i Hercegovina je ostala. Ova zemlja je pokazala da zna da se izbori i s nacistima i domaćim izdajnicima, tako će biti i ovaj put. Ovo danas je demokratija, nek se mole Bogu da se ne desi bosanskohercegovački narod. Evropska konvencija je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, ko ne provodi presude Evropskog suda, on ne provodi Dejton. Ovo što se dešava je tiha revizija Dejtona, smatraju da su pola Bosne i Hercegovine kroz RS, kroz Zakone o prebivalištu, kroz različitu implementaciju presuda Ustavnog suda u dva entiteta, da su RS već isporučili pod suverenitet Beograda.

Slaven Kovačević: 'Schmidt pokušava zaštititi sistem koji je nastao na genocidu i UZP-u'

Ostala je FBiH, nju imaju namjeru isporučiti pod suverenitet Zagreba. To se neće desiti, borit ćemo se svim demokratskim sredstvima za implementaciju vladavine prave, za dosljednu implementaciju Dejtona, čiji sastavni dio je Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava.

Zato pozivamo s ovoga mjesta gospodu iz međunarodne zajednice, ne samo visokog predstavnika, nego i gospodina Michaela Murphyja, on stoji iza ovoga svega, da se opamete. Neka ove svoje koncepte pokušaju implementirati u Bavarskoj, u Michiganu, u Hrvatskoj ili možda u Srbiji. Niste s nama završili, a mi smo tek počeli", kazao je Begić.

Protestima se pridružio i Slaven Kovačević, a upravo pismo u kojem je Christian Schmdt od Suda u Strazburu zatražio preispitivanje presude 'Kovačević' je jedan od razloga za današnje proteste.

Podsjetimo, presudu u predmetu "Kovačević" donesena je u augustu 2023. godine. Prema presudi, Bosna i Hercegovina bi trebala biti jedna izborna jedinica, a građani mogu glasati za kandidata za člana Predsjedništva BiH nezavisno od toga kojem narodu pripada i u kojem entitetu živi. Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH birali bi se među pripadnicima naroda sa teritorije cijele države, a ne samo njenih pojedinih dijelova. 

Dosadašnje brojne reakcije na komentare i djelovanje Christiana Schmidta možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak