Na pomolu veliki raskol u HSP-u

Radiosarajevo.ba
Na pomolu veliki raskol u HSP-u


Dok se špekulira o osnivanju trećeg bosanskohercegovačkog HDZ-a, nastaje i problem unutar Hrvatske stranke prava BiH, koja zajedno sa SDP-om, SDA i Boljitkom čini vlast u Federaciji BiH.

Potpredsjednik ove stranke Josip Perić kazao je danas za Oslobođenje da je najveći problem nestatutarno djelovanje predsjednika Zvonka Jurišića.

"Taj čovjek više nema našu podršku i tražićemo njegovu smjenu", rekao je Perić i dodao da će biti zatraženo i preispitivanje položaja HSP-a unutar platforme.

Dodaje da su svi čelni ljudi ove stranke u organima vasti intertni i opterećeni „opterećeni samo time koga će postaviti na koju funkciju“.

Perić smatra da se skoro pa ništa potpisanog u Platformi nije uradilo, te da je dio čelnika HSP-a BiH apsolutno nezadovoljan time.

Dodaje da su sukobi nastali oko postavljanja osoba na funkcije i pozicije u strukturama vlasti u Federaciji.

„Tu je nastao jedan sukob zbog kojega ćemo mi iz HBŽ-a tražiti smjenu Zvonke Jurišića zbog štete koju je nanio stranci i hrvatskom narodu. Tu postoji otvoreni sukob kojega ja ne krijem. Ne podržavam ovo što Jurišić radi i zbog toga ćemo, ako treba, i povući se iz platforme. Preciznije, povući ćemo ministra financija FBiH Antu Krajinu i stvorit ćemo krizu u Vladi FBiH. Inicirat ćemo rekonstrukciju vlasti jer mislimo kako ovo što se radi treba zaustaviti“, kaže Perić.

Perić dodaje da će probleme pokušati riješiti sazivanjem sabora stranke, te da će od predsjednika Jurišića zatražiti informacije o tome šta je ispregovarao u Platformi.

Nadalje, problem je i u tome što je sve koalicije i sklapao i rasklapao sam Zvonko Jurišić bez konsultacija sa organima stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak