Na oktobarskim izborima u BiH bit će e-glasanje?

Radiosarajevo.ba
Na oktobarskim izborima u BiH bit će e-glasanje?

Na oktobarskim lokalnim izborima u BiH po prvi put bi se moglo primijeniti elektroničko glasanje (e-glasanje).

Kako je danas objavio Večernji list, nije riječ o glasanju putem interneta, već o instaliranju posebnih aparata na biračkim mjestima, gdje bi birači uz uobičajen način zaokruživanjem kandidata na glasačkim listićima, mogli i unošenjem podataka elektroničkim putem obaviti svoju građansku dužnost. 

Ukoliko se ovaj prijedlog, iza kojeg formalno stoji predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) Branko Petrić, bude usvojen CIK će morati definisati sva pitanja koja se odnose na sigurnost, kontrolu i druga pitanja vezana za upotrebu elektroničkih aparata.    

Nabavka jednog aparata s odgovarajućim softverom iznosi više od 5.000 KM, a ako bi se u BiH na 5.300 biračkih mjesta postavio po jedan ovakav aparat država bi morala osigurati oko 26,5 miliona KM.   

Pomoću ovih aparata ne samo da bi se uštedilo vrijeme na izborima, već se isključuje mogućnost manipulacije izbornim rezultatima od članova biračkih odbora, javlja novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak