Na dostojanstven način obilježiti godišnjice stradanja

Radiosarajevo.ba
Na dostojanstven način obilježiti godišnjice stradanja

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko razgovarao je u Prijedoru sa načelnikom Markom Pavićem, predstavnicima preduzeća Mittal Steel iz Omarske i predstavnicima bošnjačkih udruženja o tome kako da se u ovoj lokalnoj zajednici obilježi 20 godina od stradanja bošnjačkog naroda.

Inzko smatra da ima mogućnosti da se pronađe način da svi narodi u ovoj općini na dostojanstven način obilježe godišnjice stradanja.

"Ima različitih mišljenja o toj situaciji, ali istovremeno mislim da ima i mogućnosti da se nađe neki put koji bi zadovoljio i jedne i druge i da se na dostojanstven način obilježi ta godišnjica", rekao je Inzko, javili su mediji u RS.

Za Prijedor je kazao da je, možda, najveće stratište u BiH, zbog čega rođacima ubijenih treba dati mogućnost da godišnjicu stradanja obilježe na dostojanstven način.

Međutim, načelnik Općine Prijedor Marko Pavić je kazao da je neprihvatljivo bilo kakvo obilježvanje u Prijedoru koje u svom nazivu ima riječ "genocid".

"Iznio sam svoj i stav Skupštine općine da ne možemo prihvatiti da se pojmom `genocid` obilježavaju bilo kakvi događaji u Prijedoru i energično smo protiv toga. Smatram da je upotreba te riječi kršenje prava, odnosno kršenje odluka suda i ponovno sijanje mržnje i netolerancije u Prijedor", rekao je Pavić.

Prijedor je, tvrdi, tolerantan i multietničan grad koji želi da gradi dobre odnose u lokalnoj zajednici.

Inzko se u Prijedoru sastao s predstavnicima Udruženja logoraša Prijedor ‘92, Udruženja logoraša Kozarac, Udruženja građana Optimisti 2004, Udruženja Prijedorčanki Izvor, Udruženja žena Mostovi prijateljstva, Udruženja Srcem do mira, Udruge za povratak Hrvata Hrvatski dom i Udruženja građana Behar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak