Na današnji dan: Ratni zločinac Momčilo Krajišnik osuđen zbog zločina protiv čovječnosti u BiH

6
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan: Ratni zločinac Momčilo Krajišnik osuđen zbog zločina protiv čovječnosti u BiH

Dana 27. septembra 2006. godine, prije 18 godina, ratni zločinac Momčilo Krajišnik osuđen je za zločine, etničko čišćenje u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nije osuđen za genocid.

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik je uhapšen 3. aprila 2000. godine, prije 24 godine, od strane jedinica tadašnjeg SFOR-a i pritvoren je u zatvoru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Nakon smrti Slobodana Miloševića, Krajišnik je bio najviše rangirani političar na sudu u to vrijeme. 

Robert Dacešin otkriva: 'Ovo je najljepše grčko ostrvo za koje niste čuli'

Šest godina kasnije, u septembru 2006, je proglašen krivim za istrebljenja, ubistva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 27 godina zatvora.

Ipak, 17. marta 2009. mu je Haški sud smanjio kaznu na 20 godina zatvora. Pušten je na slobodu 30. augusta 2013, poslije izdržavanja dvije trećine kazne. U Banju Luku je stigao avinom Vlade RS-a, a tada je kazao: "Ne znam zašto je doček organiziran, ja sam ipak ratni zločinac. Tek u revizionom postupku moram dokazati istinu."

Nastavak bruke: Gradonačelnik Beograda i službeno inicirao izgradnju spomenika Draži Mihailoviću

U presudi Tribunala se, uz ostalo, navodi da je Srpska demokratska stranka (SDS) krajem oktobra 1992. godine osnovala ratnu skupštinu bosanskih Srba na čelu s Krajišnikom. Skupština je odmah počela sa uspostavom paralelnih struktura vlasti, te 12. maja osnovala i vojsku na čije čelo je postavljen zločinac Mladić.

Momčilo Krajišnik je većinu kazne – devet godina – proveo u pritvoru Tribunala, ali je zadnje četiri i po godine proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Momčilo Krajišnik je rođen 20. januara 1945. godine u Sarajevu. Bio je član komunista, ali kažu da je i tada bio vrlo konzervativan i vrlo religiozan. 

Uspio je doći do fotelje direktora Energoinvesta, a potom je bio devet mjeseci u zatvoru zbog malverzacija oko izgradnje vikendice Radovana Karadžića na Palama. Krajišnik je iskoristio to zatvaranje, tvrdeći da je bio zatvoren što je Srbin.

Bio je jedan od osnivača SDS-a, a prvo je bio šef lokalnog odbora ove stranke u sarajevskom Novom Gradu. Nakon prvih višestranačkih općih izbora u SR BiH izabran je za predsjednika Narodne skupštine BiH 20. decembra 1990, ali je na raspravi o raspisivanju referenduma o nezavisnosti 25. januara 1992, smijenjen, a naslijedio ga je Mariofil Ljubić.

Krajišnik je bio učesnik mirovnih pregovora o BiH u američkom gradu Daytonu 1995. godine, a kasnije ga je Richard Holbroke, specijalni američki izaslanik za Balkan, opisao kao "Gospodin Ne".

Umro je 15. septembra 2020. godine, od posljedica komplikacija uzrokovanih koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak