Mustafa ef. Cerić predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa

Radiosarajevo.ba
Mustafa ef. Cerić predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) je Mustafa ef. Cerić, odlučeno je danas u Sarajevu na izbornoj skupštini SBK-a.

U toku zasjedanja imenovana su i tri potpredsjednika SBK-a, a to su Haris Hromić, Mirza Šabić i Mevlida Serdarević.

Za predsjednika Izvršnog vijeća izabran je Mirsad Čaušević, a imenovano je i 30 članova Senata SBK-a, među kojima su Muamer Zukorlić, Muhamed Filipović, Ejup Ganić, Dževad Jahić, Mehmed Akšamija, itd.

Za nacionalnu zastavu svih Bošnjaka svijeta izabrana je bijela zastava s ljiljanima.

"U prilici smo postaviti temelje organizaciji sačinjenoj od ljudi koji će predstavljati jedinstvo radi  ostvarivanja pune slobode pripadnika bošnjačkog naroda u matici, regionu i dijaspori", riječi su kojima je danas u Sarajevu predsjednik Osnivačkog odbora Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) Muamer Zukorlić otvorio Izbornu skupštinu i prvo zasjedanje tog kongresa.

Zukorlić je obraćajući se učesnicima kazao da su  danas počašćeni i odlučni da putem ove organizacije doprinesu očuvanju i afirmaciji bošnjačkog nacionalnog identiteta, kao i očuvanju i unapređenju države BiH, matice svih Bošnjaka svijeta. Današnji događaj nazvao je historijskim činom za bošnjački narod. 

Prvoj izbornoj skupštini i prvom zasjedanju SBK-a prisustvuje 275 učesnika, istaknutih javnih osoba iz BiH i drugih zemalja te predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak