Muslimović: Nije dovoljna samo smjena Lijanovića

Radiosarajevo.ba

Fotografije s protesta: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije Bosne i Hercegovine, nije htio davati previše pažnje incidentu koji se dogodio tokom protesta poljoprivrednika ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u Sarajevu.

"Nije se ništa ozbiljno dogodilo. Jednostavno, to je grupa nahuškanih ljudi koji imaju neke svoje interese", kratko je za Radiosarajevo.ba prokomentarisao Muslimović, nastavivši:




"Svi poljoprivrednici imaju iste ciljeve, a to su poljoprivredni poticaji iz federalnog budžeta. Mi smatramo da nije dovoljna samo smjena ministra Lijanovića, već i svih drugih ministara koji su krivi za ovakvu situaciju. Problem je u Parlamentu FBiH i oni trebaju da ga riješe. Mi ćemo ustrajat u svojim zahtjevima."

Kao razloge za Lijanovićevu smjenu navode nepoštivanje zakona, devet zaključaka Vlade FBiH od 27. septembra prošle godine  i 17 zaključaka s tematske sjednice Federalnog parlamenta. Osim toga, ministru zamjeraju netransparentno i nezakonito trošenje novca.

Koordinacija poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH odlučila je da će podnijet krivičnu prijavu protiv federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića.

Zaključke je okupljenim poljoprivrednicima saopćio predsjednik Federalnog udruženja ovčara "Pramenka" i član Koordinacije federalnih poljoprivrednih udruženja Nusret Avdibegović koji je dodao da je sa Kabinetom predsjednika Federacije BiH dogovoreno da ih predsjednik primi 21. januara kada će od njega zatražiti smjenu ministra Ivankovića Lijanovića. Nakon toga, kako je dodao, Koordinacija nastavlja sa aktivnostima koje uključuju blokadu granica, terminala i drugo.

Predstavnici ove koordinacije danas nisu prihvatili da sa ministrom razgovaraju o programu za 2013. godinu, jer, kako je dodao Avdibegović, očekuju da se najprije riješe neisplaćeni poticaji za 2012. godinu.



Lijanović: Moja ostavka nije rješenje

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović istakao je da njegova ostavka nije rješenje i, kako kaže, to ne bi pozitivno promijenilo situaciju, nego upravo suprotno, imalo bi negativne posljedice.

"Kada su u pitanju špekulativni navodi o našem netransparentnom trošenju novca, želim ponoviti da  je upravo mojim dolaskom na čelo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, transparentnost podignuta na znatno veću razinu u odnosu na period ranije" , kazao je  Ivanković Lijanović. 

"Iz tog razloga ćemo ići u snažniju borbu za poboljšanje položaja naših proizvođača. Smatram da ovakvi, očito ispolitizirani istupi, jasno pokazuju pravo lice onih koji su upravo protiv zaštite domaće proizvodnje i ove zemlje, a to su očito one snage koje su oborile zakon o zaštiti domaće proizvodnje, kada sam bio zastupnik u PSBiH i koji su svo ovo vrijeme radili u korist uvoznih lobija, a to su predstavnici HDZ-a", kazao je  Ivanković Lijanović, a prenijela Fena.

Ministar je naglasio i da je pripremljen Program poticaja za 2013. godinu, a da je, također, od premijera Nikšića dobijeno obećanje da  će ostatak neisplaćenih sredstava biti isplaćen do kraja ovoga mjeseca.

On je naglasio da se svi podaci o poticajima nalaze na službenoj stranici Ministarstva i da sve špekulacije o tome, nemaju utemeljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak