Murphy: SAD će nastaviti podržavati ljude Srebrenice i govoriti protiv onih koji poriču genocid

Radiosarajevo.ba

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasio se povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

Michael Murphy je odao počast žrtvama genocida u Srebrenici, a njihovu objavu na platformi X (nekadašnji Twitter) prenosimo u cijelosti: 

"Danas mi je ponovo čast pridružiti se građanima BiH i odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Sarajevska Olimpijada u Madridu: Otvorena izložba 'Olimpijski duh ujedinjuje svijet'

Ove godine, 29 godina od genocida u Srebrenici, možemo osjetiti određenu mjeru utjehe što se globalna zajednica udružila na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kako bi ovaj dan, 11. jula, proglasio Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. Nadamo se da će ova globalna solidarnost sa žrtvama genocida i njihovim porodicama donijeti mir svima koji tuguju za strašnim gubitkom koji se ovdje dogodio.

Sjedinjene Američke Države će nastaviti podržavati ljude Srebrenice i govoriti protiv onih koji nastavljaju poricati genocid u Srebrenici.

Također ćemo nastaviti podsjećati vlasti u BiH na svim nivoima na njihovu institucionalnu odgovornost za priznavanje istine o genocidu koji se dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, odavati počasti žrtvama, tragati za nestalima i raditi na tome da počinitelji genocida odgovaraju za svoje zločine", saopštili su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u srijedu malo prije podne, 10. jula, posjetio je Memorijalni centar Srebrenica, gdje je polaganjem vijenca i minutom šutnje odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se trenutno u Srebrenici.

Sve najnovije informacije sa obilježavanja 29. godišnjice genocida možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak