Murat Šabanović dobio 50. prijeteće pismo: Vrebamo te!

Radiosarajevo.ba
Murat Šabanović dobio 50. prijeteće pismo: Vrebamo te!

Murat Šabanović, ratni komandant Drugog bataljona Prve podrinjske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, kojeg pamtite po tome što je aprila 1992. generala Milutina Kukanjca, komandanta Druge armijske oblasti JNA sa sjedištem u Sarajevu, poslao u ...materinu, potom zaprijetio da će u nebo dići višegradsku branu, čovjek za kojim je Interpol, na zahtjev Srbije, raspisao difuznu potjernicu, prije desetak dana je dobio prijeteće pismo.

"Nismo već dugo komunicirali, ali te nisam zaboravio, pa sam bio uporan da se u Tužilaštvu za ratne zločine pokrene postupak i da se protiv tebe pokrene potjernica tako da možeš da se krećeš u krugu od nekoliko koraka, jer te vrebamo, da te, kako sam ti i ranije pisao, sad isporučimo u specijalni sud za ratne zločine.

Ovo ti obećavam, svojom čašću, ne zvao se ja Kristivoje, ja ću ti biti pratnja do zatvora, pa ćemo imati šta da razgovaramo i da ti vrelu žicu kroz tvoj us...e genoze provučemo", piše u prijetećem pismu koje je potpisano sa "Apis i prijatelji".

Ovo mu je, objasnit će, pedeseto prijeteće pismo koje je dobio u posljednjih nekoliko godina i shvata ga vrlo ozbiljno, piše Oslobođenje.

I sada se, kao i uvijek, obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova Sarajevskog kantona, ali uzalud. Policijsku zaštitu nije dobio, jer nije on, kako kaže "ni Zlatko Lagumdžija ni Sulejman Tihić ni Zukan Helez". Stoga se, evo, osjeća nezaštićenim, poput glinenog goluba.

 

"Vrlo sam oprezan, pazim šta radim, kuda se krećem. Ne idem u Republiku Srpsku, ali to ne znači da oni koji mi prijete neće i doći po mene u Sarajevo! To, opet, ne znači da će me, ako i dođu po mene, odvesti. Pa vi iz ovog što sam rekao izvucite zaključak! Osjećam se, dakle, totalno nezaštićeno.

Član sam Patriotske lige BiH, koja je postala društvo jednog lica i koja ni prstom nije mrdula da mi pomogne kada je Srbija preko Interpola raspisala potjernicu za mnom", veli Šabanović.

Pretpostavlja kako je čovjek koji mu već godinama prijeti izvjesni Petar P, koji je, svojevremeno, živio u Trebinju, gdje je bio prijavljen, a sada i navodno u Srbiji. Kada je 2007. dobio prijeteće pismo, Šabanović se obratio Tužilaštvu Kantona Sarajevo (18. avgusta 2007), a Tužilaštvo ga je 8. aprila ove godine obavijestilo da su odlučili kako neće provesti istragu protiv prijavljenog Petra, "zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti.... jer iz prijave i prikupljenih materijala iz spisa proizilazi da ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno lice počinilo krivično djelo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak