MUP KS predložio uklanjanje migranata sa ulica Sarajeva

Fena
MUP KS predložio uklanjanje migranata sa ulica Sarajeva

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uputilo je prijedlog Kriznom štabu KS za uklanjanje migranata s ulica i premještanje u njihov smještaj u imigracione centre.

Cilj je da se migrantima obezbijede uslovi za život u prihvatnim centrima, a ne na ulicama ili neuslovnim objektima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze novim sojem koronavirusa.

Portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić kazao je da će se, ukoliko prijedlog bude usvojen, pristupiti realizaciji.

"Moramo probuditi svijest građana da je ovo situacija u kojoj je potrebno da svako od nas lično da doprinos kako bismo je što prije prevazišli i imali što manje posljedica. Mi smo Kriznom štabu Kantona Sarajevo poslali jedan prijedog, koji, između oslalog, uključuje smještaj miganta u imigraciona centre odnosno zabranu njihovog okupljanja i zadržavanja na javnim mjestima", kazao je Hadžiabdić za Fenu.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana također je potenciralo važnost da se ilegalni ekonomski migranti što prije sklone s ulica, onemogući njihovo nekontrolirano kretanje i da se, po mogućnosti, oni smjeste u neki od bivših vojnih objekata ili formiranjem novih šatorskih naselja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak