MUP: Donijeti zakon o privatnim detektivima

Radiosarajevo.ba
MUP: Donijeti zakon o privatnim detektivima


Nacrt zakona o privatnim detektivima Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je Predstavnički dom Parlamenta FBiH još 23. februara 2010, ali ga Dom naroda do danas nije uvrstio u dnevni red, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Vlada FBiH u aktuelnom sazivu je na osnovu Informacije tog ministarstva, na sjednici od 18. aprila prošle godine podržala ovaj nacrt zakona u tekstu koji je odobrio Predstavnički dom, te predložila i Domu naroda da Nacrt uvrsti u dnevni red.

Zahtjev Predraga Kurteša

Na 41. sjednici Vlade FBiH, održanoj danas, 15. marta, federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš je zatražio da se Vlada još jednom obrati Domu naroda, u smislu podsjećanja na zaključak iz aprila 2011. i stvarnu potrebu da se razmotri ovaj nacrt kako bi se učinio neophodan korak u pravcu pravnog reguliranja detektivske djelatnosti na području FBiH, objavila je novinska agencija Fena.

Republika Srpska već je donijela ovaj zakon.

Inače, kako je objavljeno još prošle godine, zakon u FBiH predvidjet će da će privatnim detektivom moći postati tjelesno i duševno sposoban državljanin BiH sa (minimum) višom školskom spremom, položenim stručnim ispitom za detektiva, i koji nije osuđivan ili osumnjičen za kaznena djela.

Istovremeno, osobe koje imaju bar tri godine iskustva rada u policiji, sudu ili na poziciji čuvara u zatvoru neće morati polagati stručni ispit.

Max. kalibar - devetka

Detektivi privatnog sektora morat će imati i prikladan prostor za rad, a moći će nositi samo oružje kratkih cijevi, dužine do 20 centimetara, gdje cijelo oružje nije duže od 30 centimetara, a (najveći) kalibar je devetka. 

Privatnim detektivima u FBiH bit će zabranjeno da obavljaju poslove za koje su zaduženi policija, pravosuđe i sigurnosne službe, a neće smjeti koristiti ni uređaje za prisluškivanje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak