Mujezinović: Ekonomsko stanje u Federaciji povoljno

Radiosarajevo.ba
Mujezinović: Ekonomsko stanje u Federaciji povoljno

Predsjednik Vlade Federacije BiH Mustafa Mujezinović izjavio je u intervjuu Srni da je trenutno ekonomsko i finansijsko stanje u tom entitetu povoljno i da se redovno izvršavaju sve budžetske obaveze.

"U proteklih 80 dana, koliko sam na funkciji premijera, stanje je u svakom pogledu poboljšano. Budžet FBiH je likvidan, uspijevamo da likvidnim održimo penzijski fond koji je na velikom udaru, sve naknade se redovno isplaćuju i ako se nastave planirane uštede, budžetska godina biće dobro završena", tvrdi Mujezinović.

On je ocijenio da se u FBiH, ali i u cijeloj BiH, mora raditi na uštedama i napomenuo da se to može uraditi prevashodno smanjenjem prekomjerne javne potrošnje, koja je eskalirala u prethodnih deset godina.

Prema Mujezinovićevim riječima, sve reforme u FBiH usmjerene su u pravcu smanjenja debalansa i razlika u primanjima i određenim pravima.

"Ne bih rekao da je boračka populacija nezadovoljna u tolikoj mjeri da ne vjeruje da su predviđene uštede gorak lijek koji bi trebao donijeti ozdravljenje, a, na kraju krajeva, imamo posljednje odluke Vlade FBiH koje će napraviti selekciju u toj populaciji", rekao je Mujezinović.

Federalni premijer je istakao da administracije u tom entitetu ima previše i da je osnovni plan napraviti uštede smanjenjem plata, kao i da se u budućnosti administracija mora smanjivati.

Mujezinović je naglasio da se ne pribojava najavljenih protesta i štrajkova, zato što Vlada traži najbolja moguća rješenja.

Nema prostora za eksperimente

"U FBiH imamo jednu vrlo interesantnu situaciju u kojoj se grupe bune, a pojedinci odaju priznanje Vladi FBiH i mjerema za prevazilaženje krize. Generalno, ljudi podržavaju naš rad s obzirom na to da se ostvaruju planirane uštede", tvrdi Mujezinović.

On je istakao da se može biti optimista kada je riječ o ispunjavanju uslova koje je Međunarodni monetarni fond postavio pred Vladu FBiH, jer je urađeno "dosta velikih stvari", ali da se u narednom periodu mora ubrzati donošenje potrebnih zakona, kao što je zakon o imovinskom cenzusu.

Govoreći o zastupljenosti Srba u institucijama FBiH i provođenju odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, Mujezinović navodi da se to mora raditi sinhronizovano i da vjeruje da će u narednom periodu ta odluka biti ispoštovana, jer je riječ o zakonu.

Mujezinović je ocijenio da saradnja vlada FBiH i Republike Srpske treba da bude bolja da bi se mogli provoditi projekti za zapošljavanje što većeg broja ljudi.

"Privreda treba da bude u fokusu i tu očekujem najveću moguću saradnju dva entiteta", rekao je Mujezinović.

Na pitanje zašto su bošnjačke političke partije do usijanja podigle tenzije u BiH nakon izgradnje Osnovne škole "Srbija" na Palama i da li će Vlada FBiH prihvatiti prijedlog predsjednika Srbije Borisa Tadića da izgradi školu pod imenom "Bosna" u Sandžaku, Mujezinović je rekao da FBiH za "takve eksperimente - nema prostora".

"U FBiH treba da izgradimo 50 ili 60 škola i da uradimo još puno toga kako bi se olakšao život našim građanima. Cilj nam je izgradnja elektroenergetskih objekata vlastitim snagama do nivoa koji možemo izdržati. To je nešto što bi generalno pokrenulo privredu", zaključio je Mujezinović u intervjuu Srni.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak