Mrkić: Nezavisnost Republike Srpske je nemoguća

Radiosarajevo.ba
Mrkić: Nezavisnost Republike Srpske je nemoguća


Ministar vanjskih poslova susjedne Srbije u četvrtak dolazi u zvaničnu posjetu Sarajevu. Tim je povodom u intervjuu za Anadoliju kazao da je nezavisnost Republike Srpske nemoguće.

Odgovarajući na pitanje o tome kako bi se Srbija postavila kada bi entitet u BiH proglasio nezavisnost, Mrkić je kazao: „Mislim da to niko ne postavlja kao pitanje i mogućnost. To svakako nije nešto o čemu se razmišlja u Beogradu.“

Mrkić je istakao da Srbija i Bosna i Hercegovina svakako imaju dobre odnose, koji se, ipak, mogu još unaprijediti. Kazao je da očekuje dolazak predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande u Beograd u januaru.

Govoreći o izjavi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da, ipak, ne želi da se sastane sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem zbog njegovih izjava o „polaganom odumiranju BiH“, te u zbog negiranja genocida u Srebrenici, Mrkić kaže da su izjave predsjednika Srbije pogrešno interpretirane, te da je sve eventualne nesporazume najbolje rješavati na najvišem nivou.

Na pitanje da prokomentira navode iz dokumenta predsjednika Republike Srpske (RS), odnosno Srpske akademije nauka iz RS-a kako je optimalno da „BiH bude cijela iz tri dijela“, kao i konstataciju kako Dodik želi ostaviti utisak da iza njega stoji država Srbija, Mrkić je rekao da “ne želi da komentariše izjave zvaničnika u BiH, bez obzira da li se radi o onima koje stižu iz Sarajeva ili onima iz Banjaluke“.

„Pozicija Srbije u pogledu BiH je jasna i principijelna. Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i sve ono što je dogovoreno Dejtonskim sporazumom. Podržaćemo sve ono oko čega se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH“, poručio je ministar vanjskih poslova Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak