Može li se stati u kraj nepotizmu u BiH

Radiosarajevo.ba
Može li se stati u kraj nepotizmu u BiH

Zapošljavanje rođaka i prijatelja nije velika novost u javnoj službi u BiH, a popuna upražnjenih mjesta po ministarstvima i drugim uredima nakon promjene vlasti potvrđuje da na nepotizam nije imuna niti jedna politička opcija u zemlji.

Razmjere takvog ponašanja ponukale su i pojedine zastupnike iz vladajućih struktura da i zvanično zatraže poduzimanje konkretnih mjera kako bi se zapošljavanju po rodbinskim ili stranačkim vezama stalo u kraj, piše Radio Slobodna Evropa.


Dunja iz Sarajeva godinama pokušava dobiti posao u državnoj službi. Unatoč visokoj bodovnoj razlici koju je na konkursima ostvarivala u odnosu na ostale aplikante, posao nije dobila:

"I to su uglavnom mjesta u sudovima ili u ministarstvima, od kantonalnog, federalnog i državnog nivoa. Ja sam na svim nivoima aplicirala."

Situacija nije ništa bolja ni na konkursima, primjerice u javnim ustanovama. Pedagogica Sanja iz Mostara pet godina zaredom dobija odbijenice - posljednja je stigla uz obrazloženje da je prekvalifikovana:

"Ravnatelj ili direkor kaže: 'Ja nemam ništa, bira školski dobor'. Odbor kaže: 'Rekao je ravnatelj, naredile stranke'. To je sve jedan krug, to je jedna paukova mreža."

Da su rodbinske i stranačke veze jedan od važnih faktora pri zapošljavanju u javnoj službi, nije nepoznanica u BiH. Mehmed Bradarić, zastupnik SDP-a, kaže kako je ipak ostao zatačen nakon što je imenovan u državni Parlament. Saznanja do kojih je došao su skandalozna:

"U upravi Željeznica u jednoj kancelariji imate, kaže, oca, mater i sina. Nemate poslanika koji nema kćerku, sina nedgje u diplomatiji, tamo u EU, ili su ovdje zaposleni. Gdje god tu priču pričate, imate miganje očima nekoga: 'Sačekaj, to je njegova...' U državnom Ministarstvu za promet i komunikaciju imate gore čovjeka čija žena radi tu, kćerke i zetovi. Parlamet države! Dođe vam konobar, pa onda vam kaže: 'Moja žena radi tu, moj brat, moja mati je radila tu, otišla je prije nekoliko dana u penziju'. I sad, recimo, evropske integracije, komisija - kćerka stručni saradnik, načelnika opštine Pale. Nemate osobu koja nema ovdje nekoga", kaže Mehmed Bradarić.
 
Bradarić je kao zastupnik u državnom Parlamentu i službeno pokrenuo inicijativu za određivanje metoda i načina zaustavljanja i uvrđivanja količine nepotizma u institucijama vlasti. Od Zajedničkog kolegija oba doma držvanog Parlamenta zatražio je da se jasno utvrde mehanizmi koji će dovesti do principa barem djelomične eliminacije: 

"Jedino rješenje je nova sistematizacija kojom bi, recimo, brisali 20 posto radnih mjesta. Ja čak očekujem od rukovodstva da to predloži, jer obično djeca i ovi, oni su dolazili na nekakva mjesta koja čak nisu ni sistematizovana."

Niko ne reaguje

U prvih stotinu dana rada nova Vlada FBiH imenovala je oko 250 članova nadzornih i upravnih odbora u javnim poduzećima i različitim komisijama. Mnogi od njih bliski su krugovima vladajućih stranaka platforme, značajan broj i u rodbinskim vezama. Ništa bolja situacija nije ni na ostalim razinama vlasti.

Podsjetimo na slučajeve poput imenovanja Mirsada Nikšića na mjesto v.d. izvršnog direktora u Javnom poduzeću Autoceste Federacije BiH, što je svojim potpisom potvrdio njegov brat, aktuelni federalni premijer Nermin Nikšić.

Za izvršnog direktora za ekonomsko-financijske poslove u istom preduzeću imenovan je Ivan Šakota, zet Jerka Ivankovića Lijanovića, federalnog dopremijera. Mnogo se govorilo i o izboru rođaka premijera Vlade RS Ilije Džombića u Nadzorni odbor Investicione-razvojne banke RS-a. Zbog sukoba interesa do sada ipak niko nije odgovarao.

"Bilo je raznih inicijativa. Imali ste inicijativu gospodina Kasumagića oko nekih zapošljavanje u državnom Ministarstvu finansija. Vidite da su sve politički dogovori. Čak su i same političke partije izašle u javnost da su dogovorili da će postavljati državne službenike i kako će ih postavljati, što je apsolutno nezakonito. Međutim, niko ne reaguje. Mi pokušavamo sa svoje strane da odreagujemo, ali te incijative, kao i od mnoge druge, se vrte dva do tri dana u medijima i poslije zamru", navodi Emir Đikić iz Transparency International.

Nepristranost, neutralnost i vrijednost leže u osnovi svih uspješnih sistema u Europi. Ovi principi su neophodni da bi znanje, stručnost i sposobnost nadjačavali pristranost, nepotizam i druge oblike zloupotrebe pri zapošljavanju.

Zbog poremećenih sistema vrijednosti u kojima godinama žive građani BiH, iz ovog začaranog kruga gotovo je nemoguće izaći, što prizaju i same Sarajlije:

- "Ja to sebi ne mogu objasniti. Ti misliš da će biti bolje sutra, ali ono je svaki dan gore i gore."
- "Ja prvo sebe smatram krivim zato šti niko ništa ne poduzima."
- "Ni u onom sistemu nije bilo tako, a kojeg svi okrivljuju. Nema kritične mase građana koji bi preokrenuli ovo. Ako ništa ne radi čovjek, onda nema ni promjena."
- "Ali ovdje su oni naturili da hoću ja da ubijem Hrvataa ko sam musliman, ili ovaj onoga, onaj onoga - jer to je njima način opstanka. To je cinizam. Oni se smiju narodu šta rade."

Sociolog Jusuf Žiga zaključuje:

"Po mom mišljenju, iz toga se može izaći jedino kroz reafirmiranje temeljnih vrijednosti i njihovoga respektiranja. Dakle kada se bude počeo uvažavati kvalitet, da se bira najbolji, da on ima prednost, onda će se to i desiti."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak