Motociklista u BiH vozio 278 kilometara na sat: Sve snimio i postavio na društvene mreže

5
Radiosarajevo.ba
Motociklista u BiH vozio 278 kilometara na sat: Sve snimio i postavio na društvene mreže

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je, kakako saznaje Zenicablog, ovih dana sankcionisala vozača motocikla, koji je nadomak Zenice svojim dvotočkašem vozio čak 278 kilometara na sat, direktno ugrožavajući svoj i živote svih učesnika u saobraćaju na toj dionici.

O ovoj ludoriji, koja je samo spletom slučajnosti završila bez tragičnih posljedica, policija je “obavještena” tako što se prekršilac sam hvalio snimkom kojeg je podijelio na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama i grupi koja okuplja zaljubljenike u motocikle u regionu, objavljen je video, uz zahvalnost pošiljaocu za kojeg je i laiku jednostavno utvrditi da se istovremeno radi i o autoru videa, odnosno osobi koja je upravljala motociklom.

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure: Znate li kako napraviti 'najstariji desert na svijetu'?

Video je objavljen u junu, ali je naknadno utvrđeno da je nastao sredinom aprila. Snimljen je na potezu od Kružnog toga u Perinom hanu, kod izlaza na Auto-put A1 Zenica Jug – Sarajevo, da bi motociklista nastavio pored benzinske pumpe ka Lašvi.

Na samom početku pretiče putnički automobil, a potom i kamion na "duploj punoj" liniji, a kod vidljivih saobraćajnih znakova ograničenja od 60 i 70 km/h, on vozi – 200 kilometara više, odnosno 276 i 278 km/h!

Da bi drama bila još veća, na snimku je vidljivo da kod podvožnjaka ispod autoputa, prekoputa "Fantasy" fabrike, jedan automobil pokušava da se uključi, te je očigledno da ne može primjetiti "bombu" na dva točka i "samoubicu" koji njome upravlja.

Da bi provjerili istinitost navoda je policija identifikovala, te kaznila počinioca, kontaktirali smo Samira Valentića, portparola Uprave policije MUP-a ZDK, koji nam je odgovorio kratko i službeno.

"Poštovani, u vezi vašeg upita kao i video sadržaja vožnje motocikla čiji vozač tom prilikom čini više prekršaja u saobraćaju, a koji je publikovan na društvenim mrežama, obavještavamo vas da su policijski službenici Policijske stanice Centar (Zenica) identifikovali vozača motocikla, a radi se o M.M. (28) iz Zenice. Utvrđeno je da se sporna vožnja  motocikla i činjenje prekršaja dogodilo u mjesecu aprilu ove godine, te je isti sankcionisan u skladu sa kaznenim odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Saobraćajna nesreća u Vogošći, povrijeđen motociklista

Iz Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK nisu željeli dalje elaborirati i detaljisati odluku.

Ali, Zenicablog saznaje da je, nažalost, policiji aktuelni Zakon o bezbjednosti saobraćaja u BIH bukvalno "svezao ruke".

Policija je utvrdila da 28-godišnji Zeničanin uopće nema položenu "A" kategoriju (motocikli), te samim tim nije bila niti u mogoćnosti, po zakonu, da mu oduzme vozačku dozvolu.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Motocikl završio na tramvajskim šinama

Najveća propisana kazna iznosi 400 KM, baš kao i za neposjedovanje dozvole, te uz preticanje na “punoj”, ukupna “kazna” po uručenom prekršajnom nalogu je 840 KM, što znači ako tokom sedam dana uplati 420 KM, "samoubica" sa M17 će izmiriti sve obaveze prema državi.

Čak ni “sredstvo izvršenja”, motocikl, bilo je nemoguće oduzeti. Takve odluke donosi samo sud, a počinilac prekršaja je uredno, bez žalbe, prihvatio prekršajne naloge i nije bilo sudskog odlučivanja. U međuvremenu je, a prije nego ga je policija identifikovala i kaznila, prodao motocikl i utvrđeno jed a nije više u njegovom posjedu.

Slučaj sa M17 pokazuje kako zakonodavci moraju preispitati zakone obzirom da se Zakon temelji na vozilima i vremenu kad je bilo nemoguće postići ovakve brzine, a i vozači nisu realno imali ovakvu dozu bahatluka i nepoštovanja zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak