Motaz Azaiza proučio Fatihu žrtvama srebreničkog genocida

Radiosarajevo.ba

Motaz Azaiza, istaknuti palestinski fotograf i aktivist, stigao je danas, 11. jula u Srebrenicu-Potočare kako bi prisustvovao dženazi i obilježavanju godišnjice genocida.

Azaiza je prije dženaze odao počast i proučio Fatihu svim žrtvama genocida u Srebrenici. 

Istakao je da na svakom koraku osjeća veliku ljubav građana u Bosni i Hercegovini prema Palestini.

Raspisivanje potjernice zbog ratnih zločina: Dvojac osuđen na ukupno 36 godina

"Žao mi je zbog onoga što se desilo ovdje u Srebrenici, tada nisam bio ni rođen, ali u medijima i školi sam saznao šta se ovdje desilo", poručio je palestinski novinar, fotograf i aktivista Motaz Azaiza koji je stigao u Potočare povodom 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, javlja Anadolu.

Istakao je da na svakom koraku osjeća veliku ljubav građana u Bosni i Hercegovini prema Palestini.

"Ono što se desilo u Srebrenici danas se dešava u Gazi", rekao je Azaiza, izrazivši zahvalnost ljudima u BiH na podršci Palestincima.

"Želim da se zahvalim ljudima zato što nose zastave Palestine zajedno pored zastava Bosne i Hercegovine", kazao je palestinski novinar.

Pogledajte trenutak kada je Motaz izašao pred sarajevsku publiku: Dočekan ovacijama uz istu poruku

Potom je izrazio duboko žaljenje zbog genocida nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

"Žao mi je zbog onoga što se desilo ovdje, tada nisam bio ni rođen, ali u medijima i školi sam saznao šta se ovdje desilo. Ono što se desilo ovdje sada se dešava ljudima u Palestini", rekao je Azaiza koji je u Potočare stigao ogrnut palestinskim šalom te istaknutim "Cvijetom Srebrenice".

Svjetskoj javnosti postao je poznat početkom agresije na Gazu, kada je, prije napuštanja Palestine, na društvenim mrežama svakodnevno izvještavao o strahotama koje izraelska vojska provodi u Pojasu Gaze. Azaizu na Instagramu prati oko 18,1 milion korisnika.

Podsjećamo, u Srebrenici bit će obavljena dženaza i ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. Pa će tako u Dolini bijelih nišana danas smiraj naći:

Hasib (Uzejir) Efendić, rođen 1931. godine, Ćamil (Uzejir) Efendić, rođen 1928. godine, Mehmed (Daut) Krdžić, rođen 1961. godine, Sabrija (Asim) Omić, rođen 1966. godine, Mušan (Ramo) Šiljković, rođen 1956. godine, Sakib (Ragib) Harbaš, rođen 1975. godine, Beriz (Omer) Mujić, rođen 1978. godine.

Palestinski fotograf i aktivist Motaz Azaiza stigao u Potočare

Ahmet (Ismet) Jašarević, rođen 1971. godine, Nevres (Mehmed) Salihović, rođen 1970. godine, Ibrahim (Muharem) Salkić, 1935. godine, Midhat (Adem) Bašić, rođen 1973. godine, Hajdin (Kadrija) Mustafić, rođen 1959. godine, Latif (Arif) Mandžić, rođen 1964. godine i Hamed (Ibrahim) Salić, rođen 1927. godine.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minute u minutu pratite dešavanja iz Bosne i Hercegovine, ali i reakcije iz cijelog svijeta na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak